Eet jij straks een hamburger van meelwormen, in plaats van rundvlees? Als je sommige influencers moet geloven wel. Volgens hen moeten we straks allemaal verplicht insecten eten en zouden de beestjes stiekem al verwerkt zijn in veel dingen die we eten. Maar is dat zo? Pointer Checkt zocht het voor je uit. 

“Gadverdamme, dit is dus wat ze willen dat we gaan eten. Dit is het voedsel van de toekomst: meelwormen, sprinkhanen en krekeltjes,” zegt Thierry Baudet van Forum voor Democratie in een video op social media, terwijl hij de insecten met een vies gezicht over een tafel strooit. Baudet is niet de enige die deze boodschap verkondigt: volgens verschillende online video’s zou er een geheime agenda vanuit de Europese Unie en onze landelijke overheid zijn om ons massaal aan de insecten te krijgen.

De video’s refereren vaak naar de toestemming die de Europese Unie zou hebben gegeven om krekelpoeder te gebruiken in meelproducten. Daarom neemt Pointer Checkt-presentator Jos een kijkje bij DistriBugs, een Nederlands insectenverwerkingsbedrijf, dat krekels, meelwormen en sprinkhanen verwerkt voor menselijke consumptie. Directeur Geert Kuipers laat hem een meelwormburger proeven. “Ik proef helemaal niks geks. Ik ben nu natuurlijk heel erg op mijn hoede of ik een insect proef, maar ik vind het wel lekker,” zegt Jos na een grote hap.

Luizen in roze koeken

Insecten zijn dus in sommige producten al toegestaan in de EU. “Iedereen kent het verhaal van de rode kleurstof op roze koeken, cupcakes en M&M’s, die wordt gemaakt van schildluizen”, zegt Kuipers. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat verder aangegeven welke insecten in de EU mogen worden gebruikt. Het gaat om de gele meelworm, de treksprinkhaan, de huiskrekel en de buffalokever. Ook staat erbij in wat voor producten ze verwerkt worden: in koekjes, mueslirepen, chocola, pindakaas, sauzen, vleesvervangers en soorten bier.

Carnivoor dieet

Het carnivoor dieet: gezond of risico?

Eet je net als Lynette alleen maar dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel, dan volg je het carnivoor dieet. Maar is het gezond? Pointer Checkt zocht het uit.

Ligt het dan gewoon al in onze supermarkt? Als je het tegenkomt in producten, moet het op het etiket staan, dat is verplicht. Een aantal supermarkten die zijn benaderd door Pointer Checkt, laat weten dat behalve roze koeken er op dit moment geen producten in hun schappen liggen waar onderdelen van insecten in zitten. Van de insecten bij Distribugs wordt meel gemaakt, legt Kuipers uit. “Daarna wordt het naar Duitsland geëxporteerd. Zij maken er weer proteïneshakes van voor sporters.”

Voedingsstoffen in insecten

Maar waar komt nu het verhaal vandaan dat we zo nodig insecten moeten eten? Volgens video’s van Forum van Democratie, maar ook een item van Ongehoord Nieuws, zijn overheden bezig met een eiwittransitie. Deze transitie zou inhouden dat we van dierlijke eiwitten af moeten, en veel meer plantaardige en alternatieve eiwitten moeten gaan eten.

Er bestaat inderdaad zoiets als de Nationale Eiwitstrategie, vertelt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Wageningen Universiteit. Deze strategie van de overheid bekijkt hoe wij in de toekomst nog steeds iedereen van voldoende eiwitten kunnen voorzien. Dicke: “We leven nu op een planeet met 7 tot 8 miljard mensen, en het worden er misschien wel 10 miljard. Om die allemaal te kunnen voeden en van voldoende eiwitten te voorzien, zul je moeten kijken hoe je dat doet, als je veel meer voedsel nodig hebt. Insecten zijn dieren, dus daar zitten eiwitten en vetten in. Maar ook mineralen als ijzer en zink. Het is een hele goede bron van voeding.”

Beter voor landbouw en klimaat

Het voordeel van insecten is ook dat ze minder van onze landbouw en het klimaat vragen dan veel dierlijke eiwitten. Er is minder water en ruimte nodig om insecten te kweken en de uitstoot van broeikasgassen ligt een stuk lager. “Insecten zijn veel beter te produceren dan regulier vlees,” legt Dicke uit. “Voor een kilo-insecteneiwit heb je soms tien keer zo weinig input nodig dan voor biefstuk uit een koe, die soja, gras en andere eet.”

Psilocybine

Paddo’s en truffels: wondermiddel tegen trauma en depressie?

Zijn paddo’s en truffels wondermiddelen tegen trauma en depressie? Pointer Checkt dook in de gezondheidsclaims die online over psychedelische therapieën worden gemaakt.

De Nationale Eiwitstrategie richt zich bovendien niet alleen op insecten, maar ook op bronnen van eiwitten als gras, aardappelen, veldbonen. En microbiële eiwitten, zoals vleesvervangers en kweekvlees, valt op de website van de Rijksoverheid te lezen.

Geheime agenda

Willen de Europese Unie en onze overheid dat we in de toekomst insecten gaan eten? Een beetje wel, omdat we weten dat er in de toekomsten te weinig dierlijke eiwitbronnen zijn om iedereen te blijven voeden. Maar er is geen geheime agenda en verplicht wordt het niet. Dicke: “Wat we nu aan het doen zijn, is het pallet verbreden. De consument kan altijd kiezen wat die wil eten. Er is geen enkele strategie die dat van bovenaf bepaalt.” Het advies van Kuipers: “Proef het gewoon eens, stel je zelf eens open.”

Bekijk hieronder de hele aflevering van Pointer Checkt over het eten van insecten:

Op de hoogte blijven van ons onderzoek?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Makers

Online redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.