Een lunch van muffins, gemaakt van bacon en ei, of een avondmaaltijd die bestaat uit biefstuk, varkenshaas en brie. Voor Lynette is het dagelijkse kost. Zij eet voornamelijk dierlijke producten en vermijdt suikers en koolhydraten. Dus brood, pasta en aardappelen gaan er bij haar niet in. En groente en fruit, dat eet ze ook niet.

Eet je net als Lynette alleen maar dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel, dan volg je het carnivoor dieet. Volgens online video’s zou het dieet een genezende werking hebben en lichamelijke klachten verhelpen. Maar is het echt gezond voor je? Pointer Checkt (KRO-NCRV) zocht het voor je uit.

Dikkedarmkanker

Lynette vond het dieet op sociale media en startte er in eerste instantie mee om af te vallen. “Ik had er veel over gelezen en ik dacht: wat heb ik eigenlijk te verliezen?” Maar hoe kijkt de wetenschap naar het eten van vlees?

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit, stelt dat rood vlees in bepaalde mate goed voor je is. Zij adviseert niet meer dan 500 gram onbewerkt rood vlees per week tot je te nemen, een advies dat ook het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad geven. “Rood vlees bevat heemijzer, en dat heemijzer kan de darmwand beschadigen. Als je dit vaak eet, dan herstelt je darmwand niet. En dat kan uiteindelijk leiden tot dikkedarmkanker.”

Roken of koolhydraten

Toch stellen sommige influencers dat onderzoeken die het verband met darmkanker leggen inmiddels achterhaald zouden zijn. De influencers trekken de methode in twijfel, en zeggen dat er alleen zwakke verbanden zijn gevonden. Bovendien zouden deze onderzoeken volgens hen andere gezondheidsfactoren, zoals of iemand rookt of koolhydraten eet, niet meenemen.

Psilocybine

Paddo’s en truffels: wondermiddel tegen trauma en depressie?

Zijn paddo’s en truffels wondermiddelen tegen trauma en depressie? Pointer Checkt dook in de gezondheidsclaims die online over psychedelische therapieën worden gemaakt.

Kampman bestrijdt dit: “Natuurlijk kun je je nooit baseren op 1 onderzoek, je moet altijd al het beschikbare onderzoek bij elkaar nemen. Onderzoekers die dit doen, zien in deze meta-analyses dat rood vlees de kans op diabetes en darmkanker echt verhoogt.” Ook stelt Kampman dat er in de wetenschappelijke studies wel degelijk rekening is gehouden met andere gezondheidsfactoren, zoals roken of andere voeding.

Geen groente of fruit

Naast vlees, vlees en nog eens vlees, eten de fans van het carnivoor dieet vaak geen groente of fruit. Volgens hen zouden hierin van nature verdedigingsstoffen zitten, die niet goed zijn voor ons lichaam. Kampman: “Die verdedigingsstoffen zijn er niet voor mensen, maar voor insecten.” Alleen mensen die last hebben van een prikkelbare darm, kunnen wel last van krijgen van bepaalde soorten groenten en fruit.

Jaap Seidell over vitamine D

5 vragen over vitamine D: is het dé oplossing tegen een winterdip?

Heb jij last van een winterdip, en ben je benieuwd of het slikken van vitamine D hiertegen helpt? Pointer Checkt sprak hierover met gezondheidswetenschapper Jaap Seidell.

Een laatste claim die online rondgaat is dat het carnivoor dieet een genezende werking zou hebben, en zelfs zou helpen bij het bestrijden van kanker. Kampman: “Ik denk dat deze influencers zich baseren op een specifiek onderzoek dat recent is uitgekomen, waarbij onderzoekers wijzen op één specifiek stofje dat mogelijk tumorcellen zou kunnen remmen. Bovendien was dit een experiment onder dieren en is dit nog niet onderzocht bij mensen. Daarom kan deze claim niet gemaakt worden.”

Jos at zelf een dag alleen maar vlees, ei en zuivel. Benieuwd hoe hem dat verging? Bekijk hieronder de hele aflevering van Pointer Checkt over het carnivoor dieet terug.

Makers

Online redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.