Guus Disselkoen scrollt dagelijks door Telegramgroepen van autonome burgers. Hij ziet mensen steeds verder in de problemen komen doordat ze weigeren hun schulden te betalen. Met deze blogs wil hij mensen waarschuwen. Vandaag deel 2: 'Een koffer met zinloze aangiftes'.
Pointer doet onderzoek naar autonome en soevereine burgers. Mensen die vinden dat de overheid geen macht over hen mag uitoefenen en zich daarbij naast de samenleving plaatsen. Dat betekent ook dat zij financiële verplichtingen waarvan zij vinden dat ze daar nooit toestemming voor hebben gegeven, zoals het betalen van sommige belastingen, uit de weg gaan. Guus Disselkoen maakt zich zorgen om deze groep mensen en zette een speciale website op om mensen te waarschuwen voor deze stroming.
"In de afgelopen weken was er veel te doen om Youri Plate. Hij is twee weken geleden naar de Kamer van Koophandel geweest. Daar wilde hij 'bewijsmateriaal' tonen dat sommige bedrijven en overheidsinstanties niet staan ingeschreven of niet correct staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daardoor hebben zij geen mandaat om bijvoorbeeld rekeningen of boetes te sturen.
Ook deurwaarders zijn volgens hem niet bevoegd om openstaande bedragen te innen als ze niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Plate verzamelt aangiftes tegen 'onbevoegde deurwaarders', veelal gedaan door zijn achterban. Deze jacht is al langer gaande, maar het is een koffer met zinloze aangiftes.
Wat hij doet is dat ze in het handelsregister van de KvK gaan zoeken naar bedrijven en instanties die zijn uitgeschreven. Zo hadden ze ook ontdekt dat de Belastingdienst in Heerlen en sommige politiebureaus waren uitgeschreven. Maar dit bewijst niets. Het gaat dan bijvoorbeeld om adreswijzigingen of een nevenvestiging die gesloten is.
Hij vertelde op Facebook dat hij op eigen initiatief naar de Kamer van Koophandel zou gaan en deed daarbij een oproep aan zijn volgers om mee te gaan. Later kwam hij met het bericht dat hij gebeld was door de KvK om een afspraak te maken voor een interview. En volgens hem zou dat twee uur duren.
Geboortetrust
Toen hij daar was wilde hij het hele gesprek live uitzenden op Facebook, maar dat wilde de medewerker van de Kamer van Koophandel niet. En dus stond hij na een kwartiertje alweer buiten op de stoep. Overigens claimde hij vooraf, dat hij samen zou werken met de Kamer van Koophandel, maar tegenover mij heeft de KvK aangegeven met niemand samen te werken en dus ook niet met Plate.
Het is wel bijzonder om te zien hoeveel mensen er dan op af komen. Ik denk dat er zo’n 70 à 80 mensen op de stoep stonden. Vorig jaar december ging hij naar de Belastingdienst in Heerlen toe om zijn 'geboortetrust' op te vragen. Daar kwamen toen ook allerlei mensen op af. Daaraan zie je dat hij ook best populair is en dat heeft hij mede te danken aan de coronaperiode waar hij ook een van de voornaamste vechters was tegen het coronabeleid.
En dan is er nog meer nieuws over Plate. Via zijn Facebookpagina liet hij weten dat hij gedagvaard is door de Staat der Nederlanden en dat hij voor de rechtbank in Maastricht moet verschijnen in oktober. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de eerdere brief die Plate ontving van de landsadvocaat Pels Rijcken, waarin hij werd gesommeerd om te stoppen met het verspreiden van misleidende adviezen."
Reactie KvK
De Kamer van Koophandel laat in een reactie aan Pointer weten dat zij Youri Plate niet heeft uitgenodigd. "Plate stuurde op 1 september een bericht naar de KVK met de mededeling dat hij met een grote groep woensdagmiddag 6 september naar de KVK in Utrecht zou komen. De KVK heeft Plate verzocht om zich in de ochtend te melden. De avond voor het bezoek heeft de KVK per mail naar Plate aangegeven dat, als Plate zijn aangekondigde plan doorzet, de KVK hem – zonder groep - maximaal een kwartier in het pand te woord zal staan. Er is niets aangenomen van Plate, we zijn niet inhoudelijk op zijn argumenten in gegaan."
Youri Plate liet eerder al weten aan Pointer dat hij niets minder doet dan de bevoegdheden van instanties controleren. Hij vindt, anders dan sommige andere autonomen, dat schulden gewoon betaald moeten worden, ook die bij de belastingdienst. Hij richt zich op deurwaarders, die volgens hem niet bevoegd zijn om schulden te innen. "Wij leren mensen dat als een deurwaarder valsheid in geschrifte pleegt, dat je dan aangifte moet doen. En die heb ik verzameld. Met de verenging zijn wij krachtig geworden en hebben wij kunnen aantonen dat in Nederland, totaal niemand bevoegd is."