Duizenden bezorgde moeders hebben zich aangesloten bij Moederhart, een organisatie gericht tegen de coronamaatregelen en vaccins. De moeders vinden dat de maatregelen voor grote stress zorgen bij kinderen en zijn soms zelfs bang dat hun kroost zal worden gevaccineerd op school. Sommige ouders overwegen daarom hun kinderen van school te halen. “We moeten die zorgen serieus nemen”, zegt oud-RIVM-directeur Roel Coutinho.

Moederhart is begin maart opgericht. Uit een inventarisatie van Pointer blijkt dat de organisatie in tien dagen tijd meer dan 10.000 volgers wist te krijgen op sociale media. Voor vrijwel iedere stad in Nederland is inmiddels een Moederhart-groep op Instagram te vinden. In de groepen delen moeders hun zorgen en bespreken de eventuele gevaren van vaccinaties. Zo zouden de coronavaccins “experimenteel” zijn en voor doden en miskramen kunnen zorgen. Ook bespreken de moeders voornemens om hun kinderen van school te halen, omdat ze bang zijn dat hun kroost op school verplicht zal worden getest of gevaccineerd. “Het reguliere onderwijs zijn we echt klaar mee, we willen onze eigen staatsvrijeschool starten. Dat is voor ons de enige oplossing eigenlijk”, schrijft een van hen.

Oprichters Isa Kriens, Nadia Duinker en Sietske Bergsma voeren al langer actie tegen de coronamaatregelen. Met Moederhart roepen ze ouders op niet mee te werken aan het test- en vaccinatiebeleid, omdat die inbreuk zouden maken op de “levenssfeer en de lichamelijke integriteit” van kinderen. Ze vragen de ouders actie te voeren en brieven naar scholen te sturen waarin ze aangeven tegen de coronamaatregelen te zijn.

Instagram

Bezorgde ouders

Verschillende basis- en middelbare scholen geven aan gesprekken te hebben gevoerd met bezorgde ouders. Enkele scholen hebben brieven ontvangen en van ouders te horen gekregen dat ze mogelijk hun kinderen uit het reguliere onderwijs willen halen. Veel scholen willen echter niet openlijk over de kwestie praten of geven aan het niet als direct probleem te zien. “Iedereen wil het beste voor z’n kind, maar doet dat op een andere manier. Ik probeer er naar te luisteren”, zegt een directeur van een basisschool die niet met naam genoemd wil worden. De school kreeg een brief die ondertekend was door tientallen bezorgde ouders. “Ik beantwoord alle vragen met feiten. Er wordt niet preventief getest. Er wordt niet gevaccineerd”, zegt de directeur.

De acties van Moederhart worden onderschreven door verschillende bekende Nederlanders, zoals Marlies Dekkers, Lieke van Lexmond, Josje Huisman, Daniëlle Oerlemans en Victoria Koblenko. Fotomodel Doutzen Kroes deelde de oproep van de groep op Instagram met haar meer dan 6 miljoen volgers en zegt daarbij dat de coronamaatregelen “de levens van onze kinderen aanhoudend verder ontwrichten”.

‘Angstverhalen’

“Het zijn allemaal angstverhalen die rondspoken”, reageert Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Gezondheidsraad. Kinderen worden in Nederland niet gevaccineerd, en het nemen van een vaccin is vrijwillig. “Ik snap dat die angst er is, maar de gedachte dat er op scholen ooit gedwongen wordt gevaccineerd buiten de ouders om, dat zal nooit gebeuren. Dat mag helemaal niet.”

Hoewel het om angstverhalen gaat, moeten de zorgen wel serieus worden genomen, zegt Pierik. “Zet ze niet weg als wappies, dat is heel belangrijk. De overheid moet duidelijk onderscheid maken tussen de diehard anti-vaxxers, die voor geen enkel argument meer te overtuigen zijn, en ouders die niet weten wat ze met alle informatie moeten die op ze afkomt. Met die ouders moet één-op-één worden gesproken en gevraagd waar de twijfel vandaan komt, om te kijken of je met uitleg die twijfel kunt weghalen.”

Robert F. Kennedy Jr.

Factcheck: Kennedy’s campagne tegen coronavaccins

Een video waarin meer dan dertig Europese experts waarschuwen voor de gevaren van coronavaccins gaat rap de wereld over. De video, die ook in Nederland wordt gedeeld, is...

Pointer checkt: drie voorbeelden van misinformatie na de aanslag in Frankrijk

Pointer checkt: drie voorbeelden van misinformatie na de aanslag in Frankrijk

Arts-microbioloog en epidemioloog Roel Coutinho bevestigt dat. “Je moet de zorgen serieus nemen en inhoudelijk blijven laten zien dat de informatie die gegeven wordt niet klopt”, zegt de oud-RIVM-directeur. “Je moet meteen online reageren. En het is denk ik belangrijk dat de informatie over vaccins niet alleen van de overheid komt. Het moet ook komen van vertrouwde groepen, dus dokters moeten zich erover uitspreken.”

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kent de verhalen die rondgaan over verplicht vaccineren, laat een woordvoerder weten. “Voor zowel volwassenen als kinderen is hier echter geen sprake van. Vaccineren is en blijft vrijwillig.” Niet alles wat op sociale media staat is waar, waarschuwt de woordvoerder. “We snappen dat mensen goed na willen denken over dit onderwerp en een weloverwogen keuze willen maken. Wij zien het als onze taak om te zorgen dat mensen de juiste informatie hebben om hun keuze op te baseren.”

Telegram

‘Logisch antwoord’

“Moederhart is voor ons niet meer dan een logisch, onvermijdelijk antwoord op de rigide praktijk van gedachteloos volgen van ingrijpende maatregelen, die niet meer in verhouding tot het ongrijpbare doel (want welk doel?) staan”, laten de Moederhart-oprichters via een schriftelijke verklaring weten. “Het doel van ons initiatief is de leefwereld van jeugdigen te verbeteren door hen geen schadelijke en/of onwerkbare coronamaatregelen op te laten leggen dan wel te laten volgen. Dus geen mondkapjes, die kunnen leiden tot ademnood, een verhoogde hartslag, hoofdpijn en huidproblemen. Geen afstandsregels en contactverboden die hun sociale welzijn duurzaam verstoren. Geen (PCR- of snel)testen, mogelijk (indirect) afgedwongen vaccinaties zonder medische noodzaak en quarantaine die tot communicatieproblemen en ook psychische ‘verwijdering tot de ander’ leiden.”

Of zoals de oprichter van de Moederhart Instagram-groep in Mijdrecht het samenvat: “Samen kunnen we die veilige onbezorgde wereld creëren voor onze kinderen. Waar ze leren op hun eigen immuunsysteem te vertrouwen, waar knuffelen normaal is, waar angst niet centraal staat!”

Bekijk hieronder de uitzending over vaccinaties.

Pointer data
13 min 44 s

Op sociale media gaan wilde verhalen rond over vaccinaties tegen het coronavirus. Deze misinformatie veroorzaakt veel onrust onder ouders. Welke invloed heeft dat op de bestrijding van het virus? Pointer doet onderzoek naar de berichten die via social media worden verspreid, wie die berichten verspreiden en wat hun beweegredenen zijn. Hoe groot is de impact van deze berichten op de coronacrisis? Welke zorgen leven onder mensen over vaccinaties en worden die zorgen gevoed door misinformatie?

Makers

Journalist
Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.