“Momenteel ben ik gelukkig getrouwd, maar voor die tijd ben ik op meerdere datingsites actief geweest”, mailt een man ons. Hij wil anoniem wil blijven. “Ik maakte in het begin gebruik van gratis datingssites, hier werd ik benaderd door vrouwen die mij door leidden naar een website waar je tegen betaling met ze kon chatten. Hier ben ik twee keer ingestonken, voordat ik erachter kwam dat dit oplichting was en dit geen echte vrouwen waren."
Twee jaar geleden maakten we een reportage over Online Dating. En nog steeds krijgen we wekelijks verhalen binnen van mensen die opgelicht worden via malafide datingwebsites. Mensen die op zoek zijn naar aandacht en liefde, in de hoop een partner te vinden maar ondertussen voor duizenden euro’s het schip ingaan omdat ze chatten met nepprofielen. En soms is de schade zelfs nog groter.
Uit de kleren
“Maar het stomme is dat ik in deze periode ook wel eens heb gewebcamd met een vrouw en dat we samen uit de kleren gingen. Nog tijdens de webcamsessie werd ik opeens, met mijn broek nog op mijn enkels, afgeperst. Ze lieten het filmpje zien van de opname die ze net van mij gemaakt hadden. Ik moest een paar duizend euro overmaken anders zouden ze de opname naar mijn werkgever en familie toesturen. Ze hadden mijn naam opgezocht op mijn Facebookprofiel en kwamen met namen van mijn familie en mijn baas. Gelukkig ben ik niet preuts aangelegd en heb hier geen gehoor aan gegeven.”
Invallen
Twee jaar geleden heeft de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) bij verschillende bedrijven die achter de datingwebsites zitten, invallen gedaan. Het zijn bedrijven die via betaalde chatfuncties gebruikers willen doen geloven dat ze werkelijk de liefde van hun leven zouden kunnen vinden. Maar tot een afspraak komt het nooit. Het zijn enkel en alleen nepprofielen waarmee gechat kan worden. Voor ruim negen miljoen euro hebben de valse datingsites de opgelichte gebruikers moeten terugbetalen. En de bedrijven moeten nu op hun websites duidelijk maken dat het gaat om nepprofielen of ‘entertainmentprofielen’ zoals ze het zelf noemen. We betwijfelen of de problemen in de online datingwereld zijn opgelost, want nog steeds krijgen we e-mails over misleidende websites in onze mailbox.
Chantabel
Onze anonieme tipgever maakt zich er zorgen om. “Ik ambieer geen positie in de politiek. Ik ben erg open en eerlijk. Als er beelden van mij naar boven zouden komen dan zou ik erom lachen en er geen minuut minder om slapen. Maar ik weet dat er jongeren zijn geweest die om dit soort beelden, of de dreiging daarvan, zelfmoord hebben gepleegd of chantabel voor handelingen zijn gemaakt. Dit maakt mij angstig en daar wil ik mensen voor waarschuwen. Het is een vorm van nieuwe criminaliteit. Niet meer zakkenrollen maar afpersing.”
Opnieuw afpersingsmail
“Enige tijd geleden kreeg ik weer een afpersingmail met een oude gebruikersnaam en een oud wachtwoord”, meldt de anonieme tipgever ons nog.
“I am aware ‘teddy’ is your password. I require your complete attention for the up coming twenty-four hours, or I will make sure you that you live out of shame for the rest of your lifetime.”
Weer een dreigement. “Dat ze een video van mij hadden dat ik aan het masturberen was en dat ik bitcoins over moest maken. Blijkbaar is het antieke wachtwoord buit gemaakt met een hack of is de informatie gekocht. Uiteraard heb ik er geen gehoor aan gegeven.”