Steeds meer klinieken in Nederland bieden de populaire, cosmetische Lemon Bottle-behandeling aan. De belofte? Het kan vet oplossen in je gezicht of lichaam. Maar de claims die de klinieken doen zijn vaak misleidend, blijkt uit onderzoek van KRO-NCRV's Pointer. De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft inmiddels een onderzoek ingesteld en adviseert om Lemon Bottle niet te gebruiken.

De populaire ingreep met Lemon Bottle, een ingreep waarbij overtollig vet zou worden opgelost en die zijn naam heeft te danken aan de felgele kleur, wordt steeds vaker aangeboden in Nederland. Uit een nieuwe data-analyse van Pointer blijkt dat er in Nederland in ieder geval 32 cosmetische klinieken een Lemon Bottle-behandeling aanbieden. Bij twee klinieken kun je naast het ondergaan van een behandeling ook het product bestellen om het vervolgens zelf te injecteren. Tot slot zijn er nog drie aanbieders die het product uitsluitend via een webshop aanbieden.

Maar er is nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking en veiligheid van het product. De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de organisatie die toezicht houdt op cosmetische sector, laat in een reactie weten dat er een onderzoek loopt naar het product. "We weten op dit moment niet of het product veilig is of niet. En daarom moeten we eerst weten wat er precies inzit. Ons advies is om Lemon Bottle niet te gebruiken, ook niet in de kliniek."

240926_HEADERS_LEMONBOTTLE_VARIANT 2 kopie.png

Cosmetische klinieken misleiden consument met valse claims over 'vetoplossende' ingreep Lemon Bottle

Steeds meer cosmetische klinieken in Nederland bieden de discutabele Lemon Bottle-behandeling aan.

Toch bieden 35 klinieken in Nederland dit product aan. Op hun website claimen zij onder andere dat het een veilig en natuurlijk product is. Maar volgens Aarent Brand, cosmetisch arts KNMG, kunnen klinieken sommige claims niet waarmaken. Hij stelt: "Niemand weet of Lemon Bottle doet wat het belooft. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek of bewijs dat dit werkt. Er is ook geen hard bewijs dat de individuele stoffen die in Lemon Bottle zitten vet oplossen. Je weet niet waar het vandaan komt en je weet niet of het veilig is."

Eerder dit jaar waarschuwde het Zwitserse Swissmedic, de autoriteit die toezicht houdt op de veiligheid van medicijnen en medische hulpmiddelen in Zwitserland, al voor het product. In Zwitserland mag het product dan ook niet gebruikt worden. Volgens Swiss Medic is er geen enkel medicinaal effect wetenschappelijk bewezen.

Bekijk hieronder de uitzending over Lemon Bottle:

Lemon Bottle

Last van een onderkin? TikTok adviseert het omstreden ‘Lemon Bottle’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.