Het is een jaarlijks ritueel voor seizoenskampeerders, het opruimen van hun campingplek voordat de winter begint. Maar dit jaar heeft dat voor sommige vaste gasten een nare bijsmaak omdat hun camping is verkocht. Geen afscheid nemen van de buren voor de winterstop, zoals andere jaren, deze keer is het afscheid definitief.

Sinds we 2 maanden geleden begonnen met het onderzoek ‘Verdwijnt de seizoenscamping?’, lijkt het alsof de ene na de andere camping ermee ophoudt. Maar klopt dat ook? We doken in de cijfers.

666 campings verdwenen

Cijfers van het CBS bevestigen het beeld dat de seizoenscamping verdwijnt. Niet alleen nu, maar al over een langere tijd. In de provincies Drenthe (86), Gelderland (112) en Noord-Brabant (83) verdwenen afgelopen 10 jaar de meeste campings. Maar ook Overijssel (79) en Zeeland scoort hoog met 74 campings. In heel Nederland verdwenen in deze periode maar liefst 666 campings.

200 mails voor een vaste plek

Buiten recreëren is razend populair en aan vraag naar vaste plekken voor stacaravans en chalets is geen gebrek. Ondertussen groeien de wachtlijsten, omdat steeds meer traditionele campings met kampeerveldjes, stacaravans en chalets ophouden te bestaan. Eigenaren die geen geschikte opvolger kunnen vinden, of aanlopen tegen gestegen bedrijfskosten, zwichten nogal eens voor een goed bod van een projectontwikkelaar of investeerder. Is de camping eenmaal verkocht dan moeten de vaste gasten vaak plaatsmaken voor de bouw van een totaal vernieuwd luxe huisjespark.

Hilda Pel is zo’n seizoenskampeerder die moest vertrekken. Zij moest weg van het campinggedeelte van vakantiepark Zeebad in het Zeeuwse Breskens. Parkeigenaar Roompot heeft er plannen voor de bouw van nieuwe vakantiehuisjes. Zo’n 200 mailtjes schreef Hilda voordat zij eindelijk een andere camping vond waar zij, haar man en ook hun chalet welkom is. Het was hartstikke moeilijk om nog een plek te vinden. Niemand heeft plaats. Op de Veluwe konden we ook niet echt iets vinden. Hilda vond uiteindelijk een plek op een particuliere camping in Ossenisse aan de Westerschelde, zo’n 50 kilometer verderop in Zeeuws-Vlaanderen.

Hilda Pel voor haar chalet

Hilda strijdt tegen Roompot om haar seizoensplek: ‘Ook in Zeeuws-Vlaanderen verdwijnen alle campings’

Steeds meer luxe vakantieparken aan de Zeeuwse kust: de ‘verstening’ rukt op.

Ook Jeroen van Baal staat inmiddels zo’n jaar op een kleine particuliere camping in het binnenland van Zeeuws-Vlaanderen: camping Bonte hoeve in Oostburg. Zijn verhaal is bijna identiek aan dat van Hilda. Hij moest met zijn stacaravan vertrekken van een perceel dat een aantal jaar daarvoor was overgenomen door Roompot in Nieuwvliet-bad (ook Zeeuws-Vlaanderen). Het was zeker ‘niet makkelijk’ een andere plek te vinden. En aan de kust, waar veel campings transformeren naar huisjesparken, was het zelfs onmogelijk. Nog steeds mist hij de mooie Zeeuwse kust, waar hij van kinds af aan met zijn ouders stond: Maar alles zat vol.”

Zeeland koploper nieuwe vakantieparken

Helemaal toeval lijkt het niet dat wij veel reacties krijgen over Zeeuwse campings die worden verbouwd tot huisjespark. In heel Nederland zit de groei van vakantieparken flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Afgelopen 10 jaar groeide het aantal vakantieparken met 345. Koploper was de provincie Zeeland, waar afgelopen decennium 97 vakantieparken bijkwamen. Ook in de andere kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland was de groei van huisjesparken groter dan in de rest van het land.

Ook in andere regio’s in Nederland is het zoeken naar een nieuwe campingplek. In Friesland werden de afgelopen jaren veel campings opgedoekt, zoals op dit moment ook speelt op camping It Soal in Workum. Michaël Westermeier staat al 36 jaar op de camping en is erg gehecht aan deze plek. Hij kwam er als puber al samen met zijn ouders. Van huurders die al van de camping af zijn en een andere plek zoeken, hoort hij dat er lange wachtlijsten zijn.

Volgens cijfers van Omrop Fryslân ziet het er de komende twee jaar ook niet rooskleurig uit. Alleen al in zuidwesten van Friesland, het populaire Friese merengebied zullen de komende 2 jaar zo’n 1000 vaste campingplaatsen verdwijnen door overname van campings en reorganisatieplannen.

Vaste standplaatsen moeten wijken voor luxe lodges

Michaël vreest voor camping waar hij opgroeide: ‘Mijn kleinkinderen zullen dit niet meer meemaken’

Seizoenskampeerders in Workum moeten plaatsmaken voor de nieuwe toerist

Als zoete broodjes over de toonbank

Vooral in de populaire kustgebieden staan campings onder druk. Kapitaalkrachtige marktpartijen staan te trappelen om campingterreinen over te nemen om er vakantiehuizen op te bouwen die in de verhuur en verkoop gaan. Er is volgens Diana Korteweg Maris, projectmanager van het Kenniscentrum Kusttoerisme Zeeland, veel vraag naar de vakantiehuizen. Recreanten hebben grote belangstelling. Zij zien het meer als beleggingsobject, aangezien het sparen tegenwoordig niets meer oplevert. Als ik de exploitanten moet geloven gaan de vakantiewoningen als zoete broodjes over de toonbank.

De uitzending ‘De seizoenscamping verdwijnt’ is maandag 22 november te zien op NPO2 om 22.15 uur.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.