De handhaving van het verbod op straatintimidatie wordt effectiever, als de politie versterking krijgt van boa's. Dat verwacht demissionair Justitieminister Dilan Yesilgöz (VDD) althans. In Rotterdam start daarom binnenkort een pilot en Pointer nam alvast een kijkje. Hoe gaat dat straks in zijn werk?  

Het is koopavond op de Lijnbaan in Rotterdam. Omdat het behoorlijk koud en nat is, is het niet overdreven druk. De mensen die wél op straat rondlopen, zijn overwegend jong. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) Kim en Richenel letten op hoe de groepjes jongeren zich gedragen. Zijn ze luidruchtig? Hoe verhouden ze zich tot ander winkelend publiek? Spreken ze burgers aan, vallen ze mensen lastig? Richenel: "Daar proberen wij preventief tegen op te treden. Gewoon door het gesprek aan te gaan. Jongeren uit bijvoorbeeld Rotterdam Zuid hebben soms bepaalde filters niet. Dat kan overlast geven."

Het uniform

Kim en Richenel werken voor het team Stedelijke Inzet-Jeugd van de gemeente Rotterdam, waar per 1 juli wordt geëxperimenteerd met handhaving van straatintimidatie door boa's. Daarvoor worden ongeveer twaalf handhavers ingezet, die eerst nog een training over het thema zullen volgen. Kim en Richenel kunnen tijdens deze avonddienst dus nog niet laten zien hoe dat gaat, maar wel vertellen wat ze nu al zien gebeuren. Dat is – om te beginnen – eigenlijk nooit straatintimidatie. Kim: "Ik zie het tijdens mijn werk niet zo vaak. Maar dat kan natuurlijk ook aan het uniform liggen."

illustratieve header voor onveilige plekken

Romy overwoog terug te verhuizen omdat ze regelmatig werd lastiggevallen in haar nieuwe buurt

Pointer start een grootschalig onderzoek naar plekken waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Op deze bewuste vrijdagavond zien we ook niets gebeuren dat straks niet meer mag. Het biedt de boa's tijd en ruimte om in het wilde weg met jongeren het gesprek aan te gaan. Hiermee houden ze de lijntjes kort. Nu er nieuwe wetgeving aan komt, zijn dat alleen nog maar relevantere gesprekken. Kim: "We vragen bijvoorbeeld of ze weten ze wat straatintimidatie is. Of ze het zelf weleens meemaken. Of ze weten dat het na 1 juli strafbaar wordt. We proberen het onderwerp bespreekbaar te maken bij jongeren."

'Fluiten en sissen ook?'

Daar blijkt genoeg te winnen. Meerdere keren zeggen jonge vrouwen die Kim en Richenel aanspreken dat ze geen problemen ervaren met straatintimidatie, of ze kennen het überhaupt niet. Tot duidelijk wordt wat de definitie zoal behelst. "Fluiten en sissen ook?" vraagt een meisje zichtbaar verbaasd. "Oh ja dat sowieso. Altijd." Een ander doet 's avonds op straat vaak of ze aan het bellen is en laat zich in het donker liever van de tramhalte ophalen dan door de wijk te lopen. Een jongen geef schoorvoetend toe dat hij in Syrië wel eens meisjes nafloot ("als ze te ver weg zijn"), maar hier in Nederland niet meer. "Ik heb gehoord dat je een boete kunt krijgen of zo."

Kim en Richenel wijzen tijdens de gesprekken op het bestaan van een app die de gemeente in 2017 lanceerde. Rotterdammers kunnen daarmee seksuele straatintimidatie melden en als ze dat doen, krijgen boa's een melding waar ze vervolgens op af kunnen. "Dan horen we bijvoorbeeld ‘daar en daar’ staat een groep jongeren en die vallen een vrouw lastig."

Reactie gemeente Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (Handhaving, VVD) erkent dat het intimidatie-artikel uit de nieuwe wet seksuele misdrijven ingewikkeld zal worden om te handhaven. Daarom start de pilot van zijn gemeente met gerichte acties van boa's in burger, dus zonder uniform. Het idee is om op die manier zoveel mogelijk proces-verbalen op te stellen. Met het Openbaar Ministerie (OM) is afgesproken dat er daar na één jaar vijf van worden getoetst door een rechter.

De jeugdboa's kunnen op zo’n moment een – zoals ze dat noemen – spiegelreflectie toepassen. Dan stappen ze op een groep jongens af en zegt Richenel zoiets als: "Heren, jullie hebben net een aantal dames op die en die manier aangesproken. Is dat nou echt wijs? Wat zou je moeder of zus denken als ze dat hoorde?" De app is in 2022 in totaal 605 keer gedownload.

De aanpak van seksuele straatintimidatie is voor boa’s dus vooral een kwestie van bemiddelen. Door dat nu zoveel mogelijk te doen, hopen de gemeente, politie en boa's na inwerkingtreding van de nieuwe wet sterk te staan. "We kunnen op deze manier veel informatie ophalen, waardoor we straks precies weten: waar hebben mensen last van? Waar zijn de hotspots? Dan hebben we na 1 juli een beeld van waar we op in kunnen zetten."

In samenwerking met het AD zijn we een grootschalig onderzoek gestart naar plekken in Nederland waar vrouwen zich onveilig voelen. Dat onderzoek loopt nog, meedoen kan hier. Bekijk hier de uitzending over straatintimidatie:

Straatintimidatie te lijf thumbnail
25 min 26 s

Sissen, seksueel getinte opmerkingen en hinderlijk achtervolgen: veel vrouwen hebben last van straatintimidatie. We onderzochten waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen en kregen duizenden reacties. Gemeenten breken al jaren het hoofd over een aanpak tegen straatintimidatie. Wat werkt? Voorlichting en campagnes of juist repressie? Per 1 juli is straatintimidatie strafbaar. Een stap in de goede richting, maar hoe zit het met de handhaving? We spreken met slachtoffers, onderzoeken de rol van het onderwijs en kijken naar wat boa's en de politie kunnen doen tegen dit hardnekkige probleem.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.