Aan de Zeeuwse kust rukt de ‘verstening’ op. De kustlijn wordt op steeds meer plaatsen gedomineerd door aaneengesloten vakantieparken met luxe vakantiehuizen. Stacaravan- en chaletbezitters zijn de dupe van de bouwdrift. “Wij kregen in januari 2020 van Roompot te horen dat we in december moesten ophoepelen”, vertelt Hilda Pel.  

We spreken haar voor ons onderzoek ‘Verdwijnt de seizoenscamping?’. Tot een paar maanden geleden stonden Hilda en haar man met hun chalet in het Zeeuwse Breskens op vakantiepark Zeebad van Roompot, de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland. De opzeggingsbrief kwam voor hen als een donderslag bij heldere hemel.

Rik en Sonja voor hun stacaravan die van de camping af moet

Van je vaste seizoensplek afgejaagd voor luxe chalets: kampeerders zijn woedend

De vaste kampeerders van camping Bovensluis in Willemstad voelen zich misleid.

Financieel gedupeerd

Kort geleden hebben zij nog flink geïnvesteerd in het opknappen van het chalet: “In januari 2019 kregen we een brief van Roompot dat we nog heel veel moesten verbouwen voor de verhuur van ons chalet.“ Ook andere mensen zijn volgens haar financieel gedupeerd. “Er zijn mensen die met medeweten van Roompot in november 2019 nog een nieuw chalet hebben neergezet, terwijl zij in december 2020 de brief kregen dat ze mochten vertrekken. Dat kan gewoon niet!”

Hilda’s situatie is geen uitzondering. Uit het hele land krijgen we berichten van mensen met vaste seizoensplaatsen die weg moeten voor de bouw van luxe vakantiehuizen. Bezwaar maken heeft vaak niet zoveel zin. Huurcontracten voor seizoens- en jaarplekken geven weinig juridische bescherming als er concrete plannen zijn voor herstructurering van de camping of vakantiepark.

Stacaravanbezitters moeten plaats maken voor de bouw van een nieuw recreatiepark

Stacaravanbezitters moeten wijken voor luxe vakantiehuisjes: ‘Jan Modaal komt in de knel’

Grote investeerders azen op de overname van campings om aan de groeiende vraag naar luxe vakantiehuisjes te voldoen.

Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot: “De voorwaarden voor opzeggen van jaarlijks opzegbare plaatsen zijn vastgelegd in de Recron-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn tot stand gekomen tussen Hiswa-Recron (Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, red.), de Consumentenbond en ANWB.” In de Recron-voorwaarden staat dat de ondernemer de overeenkomst mag opzeggen als hij benodigde vergunningen (voor herstructurering, red.) al heeft of dat deze op korte termijn te verwachten zijn. De opzegtermijn is dan een jaar. Van Outryve: “Wij zijn die voorwaarden onverkort nagekomen met mevrouw Pel.”

30 jaar blijven staan

Maar in dit geval ligt dat anders, redeneert Hilda. Zij heeft het chalet in 2008 van Roompot gekocht, net als de andere, overwegend Duitse eigenaren van de cottages en vóór de koop heeft zij verschillende keren geïnformeerd naar de toekomstplannen van de chalets, zo zegt zij. “Roompot heeft toen mondeling toegezegd dat die chalets 30 jaar mochten blijven staan. Net zo lang als de cottages meegaan.” Helaas is dit niet in het koopcontract opgenomen. “Daar waren we een beetje naïef in achteraf.” Hilda legt zich er niet bij neer en heeft een rechtszaak aangespannen tegen de recreatiegigant.

“Wij vinden het niet juist om publiekelijk op de ins en outs van een juridische procedure in te gaan”, geeft Van Outryve aan. “Maar wij willen wel benadrukken dat Roompot geen garanties (voor de duur van het verblijf, red.) heeft gegeven aan mevrouw Pel. Die zijn ook niet aan anderen gegeven. We weten dat een andere koper van een dergelijke cottage toen om een garantie heeft gevraagd, maar die ook niet heeft gekregen.” Hij voegt daar nog aan toe: “We respecteren de keuze van mevrouw Pel om dit juridisch te laten behandelen.”

Van seizoenscamping naar luxe chaletpark?

Valt de kleine camping nog te redden? ‘De tijd van tante Gonnie’s bingo is voorbij’

Overal verdwijnen seizoenscampings voor luxe chaletparken. Wat kan een eigenaar doen?

Vakantiehuis als investering

Het bouwen van luxe vakantiehuizen, ook op andere campings en vakantieparken in Nederland, gebeurt meestal in het kader van een zogenoemde kwaliteitsslag die nodig zou zijn om verouderde vakantieparken op te waarderen naar een luxer segment. Ook zou de consument van nu meer comfort willen. De vraag naar een tweede huis is in ieder geval booming. Nu de rentestand heel laag is, beleggen veel particulieren in recreatiewoningen, zonder dat zij er zelf veel gebruik van maken. Vakantiehuizen huizen moeten vooral rendement opleveren door de verhuur. En dat maakt het gedwongen vertrek voor seizoenskampeerders extra wrang.

Kustpact: alleen nog beperkt bouwen

Wat betekent deze ontwikkeling eigenlijk voor het uiterlijk van de Zeeuwse kust? In 2017 ondertekenden provincies, gemeenten, ondernemers, waterbeheerders, natuur- en maatschappelijke organisaties het Kustpact met afspraken om bebouwing van de kust te beperken tot daartoe aangewezen gebieden. In de Zeeuwse kustvisie, een provinciale uitwerking van het Kustpact, staat dat nieuw ontwikkelde recreatieparken meer in de natuur moeten opgaan. Hilda: “Er is niets natuurlijks aan die parken.” Ook het Roompot-park van Hilda staat al voor een groot deel vol met nieuwe vakantiehuizen. "Lelijke schoenendozen", zo typeert Hilda de blokkendoos-achtige huisjes die er vrijwel identiek eruitzien. “Investeerders gaan alleen voor de winst, niet voor de natuur.”

Door het verdwijnen van plekken voor stacaravans en chalets, worden seizoensplekken schaars. Hilda: “Het was hartstikke moeilijk om een andere plek te vinden. Ik heb denk ik wel 200 mailtjes in Zeeland verstuurd. We staan nu bij een particulier in Ossenisse, ongeveer 50 kilometer verderop.” Haar oude plekje heeft ze nog niet uit haar hoofd gezet. “Als wij gelijk krijgen bij de rechter, gaan we weer terug.”

Oproep campingeigenaren

Heb of had jij een camping met vaste plekken? Lukt het om die rendabel te houden? Waar loop je tegenaan als campingeigenaar? Laat het ons weten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.