Jaarlijks gaat er 14.000 keer een tbs-patiënt door de poorten van Forensisch Psychiatrisch Centrum De Rooyse Wissel om op verlof te gaan. Daarmee is een tbs-instelling veel minder gesloten dan je aan de buitenkant zou vermoeden. Komende zondag op NPO Radio 1 een reportage vanuit De Rooyse Wissel: wanneer kan een tbs’er weer veilig de samenleving in?
Om in aanmerking te komen voor verlof en uiteindelijk terugkeer in de maatschappij moet een tbs-patiënt eerst voldoende voortgang boeken in zijn behandeling. De kans dat hij opnieuw de fout in gaat moet zo klein mogelijk zijn. “Maar hoe gedraagt iemand zich in de rij bij de HEMA, als er bijvoorbeeld iemand voorkruipt?”, vraagt begeleider Anja zich af. Zulke dingen zie je niet in een kliniek.
Podcastserie
Aanstaande zondag zendt Pointer een deel uit van de podcastserie TBS, waarin Mathieu op verlof gaat en het verhaal van Tim te horen is die net zelfstandig woont. Presentator Niels Heithuis gaat in gesprek met jurist Rozemarijn van Spaendonck. Ze promoveerde met haar onderzoek naar de verlenging van de tbs-maatregel, waarin ze onderzocht wie nou eigenlijk bepaalt of een tbs-patiënt klaar is voor de buitenwereld. Zijn dat de deskundigen van een kliniek, of de rechter?
Luister hier de hele podcast
Leven na de TBS
Verlof
Mathieu kreeg 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een dubbele moord. Na 2 jaar behandeling gaan tbs-patiënten ‘oefenen’ met verloven. Eerst in kleine stapjes, met begeleiders, en daarna zelfstandig. In de reportage gaat Mathieu op bezoek bij zijn vriendin en zoontje.
Op jezelf wonen
Patiënt Tim belandde door een heftige psychose en agressief gedrag in de tbs. Daar heeft hij geleerd om met zijn ziektebeeld om te gaan. Nu, na 7 jaar in de kliniek, heeft hij een eigen appartement en probeert hij zijn leven op de rit te krijgen. De reclassering kijkt over zijn schouder mee.
In de reportage leggen behandelaren uit wanneer iemand met zo min mogelijk kans op recidive, weer terug de samenleving in kan. Luister zondag om 19.00 uur naar Pointer, op NPO Radio 1.