Dat hulpverleners en politie op de hoogte moeten zijn van waarschuwingssignalen voor partnermoord ligt voor de hand. Maar ook voor gewone burgers is het belangrijk om goed op te letten – in je eigen relaties en die van mensen om je heen. Wat zijn de risico's? En hoe herken je ze?

Digitale tekening in groen en donkerpaars van een silhouette van een vrouw met halflang haar en een hand die naar haar uitstrekt

Merel heeft een gewelddadige ex: "Als hij echt kwaad wil, zal er niemand op tijd bij zijn"

Buitenlandse onderzoekers zetten op een rij welke gebeurtenissen de kans vergroten op een dodelijke afloop van je relatie (of de verbreking daarvan). Veilig Thuis classificeert de meeste hiervan als 'rode vlaggen': tekenen van "acute onveiligheid" die aanwijzingen kunnen zijn van "escalatie van geweld of zelfs een fatale afloop."

Grafiek voor de risicofactoren voor partnerdoding (dader man, slachtoffer vrouw)

Veel van de risicofactoren kunnen vallen onder wat in Nederland vaak 'intieme terreur' heet. Relaties waarin dat speelt, kenmerken zich "door een patroon van controle en dwang", beschrijft Veilig Thuis in een factsheet. Het patroon begint vaak subtiel, maar het kan ernstig escaleren – ook als er nauwelijks (zichtbaar) fysiek geweld is. Naast fysiek en seksueel geweld kan intieme terreur zich namelijk ook uiten in sociale isolatie, vernedering en intimidatie.

Één van de meest verraderlijke vormen van partnergeweld is verwurging. Het is al snel fataal en sporen zijn lang niet altijd zichtbaar. En wie het overleeft heeft een relatief grote kans dat haar (ex-)partner haar later alsnog om het leven brengt. Het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en enkele andere landen hebben wurgpogingen daarom strafbaar gesteld, als onderdeel van een betere aanpak van partnergeweld. Vrouwen die door hun (ex-)partner gewurgd werden, liepen zeven keer meer kans om de relatie(breuk) niet te overleven.

Beter zicht op verwurging

We spreken hoogleraar forensisch geneeskunde Wilma Duijst over wat er gebeurt wanneer je gewurgd wordt, waar forensisch artsen precies naar kijken, en waar je zelf op kunt letten.

Allereerst iets wat niet iedereen weet: Iemand drukt meestal niet je luchtpijp dicht, maar de bloedvaten in je nek. Die brengen zuurstof van en naar je hersenen. Als je hersenen geen zuurstof meer krijgen, kun je binnen enkele minuten overlijden. Maar ook levende slachtoffers moeten het gevaar niet onderschatten. Duijst: "Er zit een behoorlijk risico in, ook al kan iemand erna gewoon weglopen." Naast post-traumatisch stresssyndroom en geheugenverlies kun je ook blijvende herschenschade oplopen, zeker als je herhaaldelijk gewurgd wordt tijdens een relatie.

Waar je op moet letten

Forensisch artsen doen onderzoek naar sporen van geweld. Ook wurgsporen zien ze geregeld, vaak bij zedendelicten of huiselijk geweld, laat Duijst weten. Maar wat zie je aan de buitenkant nadat iemand een wurging overleeft? "Als eerste bekijken we de hals, daar is in geknepen. Je kunt bijvoorbeeld blauwe plekken of striemen van vingers zien en eventueel afdrukken van nagels."

En wurging herken je niet alleen maar aan blauwe plekken in je nek. "Als eerste worden meestal de aderen dichtgeknepen, daar is minder kracht voor nodig." Aderen voeren bloed weg uit je hersenen. Als er geen bloed kan wegstromen, stijgt de bloeddruk in je hoofd. Dit laat vaak sporen achter, maar niet waar je ze als leek verwacht.

Duijst benadrukt daarom hoe belangrijk het is om ook iemands hoofd en gezicht goed te bekijken. "Dan zoek je naar kleine bloedingen die ontstaan bij hoge bloeddruk in je hoofd: in het oogwit, binnenin de mond, achter de oren, in de neus, en soms over het hele gelaat." Deze zogeheten puntbloedingen zijn meestal klein en puntvorming en rood of paars van kleur.

"Er zijn ook minder zichtbare tekenen. Zo luister je of de stem wat hees klinkt. Ook kan iemand kort bewusteloos zijn geweest – de persoon weet alleen doorgaans niet hoe lang dit was."

Snel handelen

"Het fijnst is om slachtoffers in levende lijven te zien, zo snel mogelijk na het incident," weet Duijst uit de praktijk. Maar het gebeurt vaak pas na enkele dagen of weken, als het risico duidelijk wordt bij slachtoffers of politie. Dan is het moeilijk voor een arts om in te schatten hoe ernstig het incident was. Duijst geeft wel aan dat agenten ook ter plekke snel foto’s maken. "Dat is fijn, maar betekent wel dat ik het moet doen met wat ik krijg, en ik kan niet redelijkerwijs verwachten dat iedere agent weet dat je ook het gezicht moet fotograferen."

Ken jij of ben jij iemand in een onveilige situatie? Neem contact op met Veilig Thuis op 0800-2000 voor advies, overleg en ondersteuning.

Het netwerk van Family Justice Centers werkt in Europa aan (h)erkenning van huiselijk en gendergerelateerd geweld, waaronder niet-fatale wurging.

Wij gaan verder met ons onderzoek naar partnergeweld.

Werk je in het veld, als arts, hulpverlener, agent, of anders?

Design met daarin een stockfoto van een donkere silhouet van een man achter een mat-glazen deur

Risico's voor femicide in Nederland niet goed in beeld; 1 op 6 is eerder gewurgd

Verwurging is een belangrijke voorspeller van femicide. Toch houdt Nederland niet bij hoeveel vrouwen hier het slachtoffer van worden.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld strafbaar maar niet vervolgd

Foto van Tessel buiten met een protestbord waarop staat 'abuse of power comes as no surprise'

Tessel zette haar vriend de deur uit: 'Hij bedreigde me met de dood'

Wat voor Tessel begon als een leuke vakantieliefde sloeg al snel om in een relatie vol agressie en dwang.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.