Wanneer je net de diagnose dementie hebt gekregen, staat je wereld waarschijnlijk flink op zijn kop. Ineens is de toekomst onzekerder dan ooit en weet je niet hoe en waar jij je oude dag gaat beleven. Hierbij vijf tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op zo’n onzekere toekomst.
Voor veel mensen is het ideaalbeeld om de laatste jaren van het leven in een eigen woning te kunnen doorbrengen. In de eigen omgeving, met je eigen spullen. Op dit moment lukt dat bij driekwart van de 290.000 Nederlanders met dementie, maar door de mogelijk toenemende zorgvraag is het soms beter een geschiktere plek te zoeken, zegt de manager Belangenbehartiging van Alzheimer Nederland, Julie Meerveld: “Een groot misverstand over mensen met dementie is dat ze niet willen verhuizen, maar de helft van de mensen met beginnende dementie wil dit wel. Je kunt best lang met wat ondersteuning leven met dementie mits de woning en woonomgeving geschikt is. Op dit moment hebben we in Nederland te weinig geschikte dementievriendelijke woningen. Dat is een probleem want het verschil tussen wonen in een eigen woning of in het een verpleeghuis is veel te groot. Voor een geschikte woning kun je aankloppen bij een woningcorporatie of kijken op Funda, afhankelijk of je wil huren of kopen. Maar je kunt ook informeren bij je casemanager dementie (een onafhankelijke vaste begeleider voor mensen met dementie, red.), die kent vaak wel plekken in de buurt.”
Wat kun je doen?
Mensen met dementie kunnen nog een lang en mooi leven hebben, zegt Julie Meerveld. Het is dan wel belangrijk een zo volwaardig mogelijk bestaan te hebben waarbij je zo lang mogelijk voor jezelf blijft zorgen en kunt doen wat je altijd al graag deed. Ze geeft vijf tips hoe je dat zo goed mogelijk kunt regelen voor jezelf of iemand in je omgeving met dementie.
Tip 1: Verhuis op tijd
Het is belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een dementievriendelijke woning als je die zelf niet hebt. Een dementievriendelijke woning is een huis of appartement zonder traptreden of opstapjes dat geschikt is om intensieve thuiszorg te leveren. Zoals de beschikking over een grote douche, ruimte voor een tillift en mogelijkheden voor een rolstoel. Is dat er niet? “Verhuis tijdig. Hoe verder de dementie ontwikkeld is, hoe moeilijker het wordt om op een andere plek te aarden. Let erop dat wanneer je een partner hebt, hij of zij er kan blijven wonen in het geval je zelf komt te overlijden.”
Tip 2: Wen aan je buurt
Bij het zoeken naar zo’n woning is het belangrijk om ook rekening te houden met de buurt waar je gaat wonen. “Wij pleiten er altijd voor dat niet alleen de woning dementievriendelijk is, maar dat je ook in een dementievriendelijke buurt woont. Bijvoorbeeld met winkels en de kapper op rollatorafstand. En met een ontmoetingsplek voor de buurt waar mensen elkaar opzoeken en samen activiteiten organiseren. Zo leer je je buren beter kennen. Dat contact maakt niet alleen nu de dag de moeite waard, het helpt je ook wanneer de dementie erger wordt. In een buurt waar mensen elkaar kennen word je eerder geholpen als je bijvoorbeeld de weg even kwijt bent.”
Tip 3: Blijf sociaal en fysiek actief
Ook is het verstandig je best te doen om sociaal en fysiek actief te blijven: “Ga naar het buurthuis of de bibliotheek. Zoek mensen op, blijf leren en blijf actief in clubs. Ook is sporten of bewegen erg belangrijk. Een actieve leefstijl kan dementie vertragen en het geeft ook een goed gevoel dat je nog meedoet in de maatschappij.”
Tip 4: Kies een vertegenwoordiger
Een tip die eigenlijk belangrijk is voor ouderen in het algemeen, maar nog meer geldt voor mensen met dementie: “Denk na over wie jouw vertegenwoordiger wordt bij financiële en medische zaken. Vraag jezelf af: wie vertrouw ik die taak toe? Bespreek dat goed met je naasten en laat het vastleggen. Daarmee voorkom je veel gedoe voor later en het is fijn te weten wie er in jouw belang beslissingen neemt, wanneer je dat zelf niet meer goed kunt.”
Tip 5: Goed Internet
Het is misschien iets waar je niet meteen aan denkt bij de voorbereiding op je oude dag met dementie. Toch wordt het volgens Julie steeds belangrijker wanneer je zo lang mogelijk zelfstandig thuis wilt blijven wonen: “Zorg dat je goede wifi hebt. Op korte termijn zodat je lekker kunt Netflixen, maar het kan later ook helpen bij technologische ondersteuning, die nodig is voor je zorg. Voor steeds meer zorghandelingen zijn technologische hulpmiddelen beschikbaar en die hebben steeds vaker internet nodig. Dus als je wilt dat die techniek gebruikt kan worden, is goed internet eigenlijk noodzakelijk.”