Staatssecretaris Karremans (VVD) van Jeugd, Preventie en Sport erkent dat gemeenten hun data in de jeugdzorg niet altijd op orde hebben. Hierdoor weten ze vaak niet op welke locatie uithuisgeplaatste kinderen verblijven. Dat antwoordt Karremans op Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek van Pointer en Follow the Money naar misstanden in de jeugdzorgsector.

“Het is bekend dat niet alle gemeenten hun data op orde hebben”, erkent Karremans in zijn antwoorden op de gestelde Kamervragen. Er wordt daarom de komende tijd ingezet op beter inzicht in waar de jongeren precies terecht komen, laat hij weten. Toch legt de staatssecretaris dit gebrek vooral bij de gemeenten neer. “Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het op orde krijgen en inzichtelijk maken van hun data”, geeft hij aan.

Jeugdzorg uit het zicht

Kinderen in de jeugdzorg moeten volgens het overheidsbeleid zoveel mogelijk worden geplaatst op locaties in of nabij hun eigen woonplaats. Toch gaat dit in veel gevallen mis, blijkt uit onderzoek van Pointer en Follow the Money. Gemeenten sluiten contracten af met jeugdzorgbedrijven, maar hebben niet altijd zicht op welke locatie van de aanbieder kinderen in de jeugdzorg verblijven. In crisissituaties is er niet altijd opvang beschikbaar in de regio.

Jongeren in de jeugdzorg worden niet goed opgevangen

Gemeenten betalen veel geld, maar weten niet waar ‘hun’ jeugdzorgkinderen wonen

Jeugdzorgkinderen worden door het hele land geplaatst, omdat er een tekort is aan plekken in de eigen regio. Gemeenten hebben weinig daardoor zicht op de kwaliteit van zorg.

Dat kinderen vaak ver buiten hun woonplaats terechtkomen, is volgens Karremans geen goede situatie. Toch is het volgens de staatssecretaris niet altijd te voorkomen. “Kinderen kunnen buiten de regio geplaatst worden, als in de regio zelf passende hulp ontbreekt. Plaatsingen buiten de eigen regio zijn onwenselijk, tenzij dat om zorginhoudelijke en of veiligheidsredenen noodzakelijk is,” laat hij in zijn antwoorden op de Kamervragen weten.

Incidenten Hoenderloo-terrein

Eerder berichtten Pointer en Follow the Money over de specifieke problemen rondom het Veluwse Hoenderloo-terrein. Ook hier komen kinderen terecht die niet in hun eigen woonplaats terecht kunnen. Op dit terrein zitten zo’n dertien zorginstellingen, die de grote jeugdzorginstelling Pluryn sinds 2020 hebben vervangen. Sindsdien vinden er regelmatig incidenten met jeugdzorgjongeren plaats en zorgt dit voor problemen in het dorp. Ook wordt getwijfeld over de kwaliteit van de nieuwe zorgbedrijven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft inmiddels 32 meldingen ontvangen over zorgbedrijven op het Hoenderlooterrein. Karremans was eerder niet op de hoogte van de situatie in deze zorginstellingen.

Jongeren in de jeugdzorg worden niet goed opgevangen

Overlast jeugdzorgterrein Hoenderloo: 'We voelen ons het afvoerputje van Nederland'

In Hoenderloo worden jeugdzorgjongeren al jaren opgevangen op een bosterrein. Na het vertrek van Pluryn sprongen allerlei zorgbedrijfjes in het gat. Dat zorgt voor problemen.

Om de zorgen van bewoners in Hoenderloo weg te nemen, is door de gemeente Apeldoorn een platform opgezet. In dit platform zitten naast buurtbewoners en de wijkagent ook zorgaanbieders van het Hoenderlooterrein. “Het is belangrijk dat de lijnen tussen de verschillende partijen in het gebied kort zijn en er snel ingegrepen kan worden,” geeft staatssecretaris Karremans in zijn reactie aan. “Het positieve effect van het oprichten van een platform met betrokken partijen, waaronder zorgaanbieders en vertegenwoordigers van bewoners, onderstreept dat.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online content strateeg

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.