De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft duizenden foute datingsites op de korrel. De waakhond doet die onthulling in ons onderzoek online oplichting, over datingsites met nepprofielen. Het gaat om websites waar je per berichtje moet betalen om te chatten met vrouwen die vaak helemaal niet bestaan. Mensen die op zoek zijn naar een relatie trappen erin en de bedrijven achter deze foute datingsites hebben al jaren vrij spel. Maar de vraag is hoe lang dat nog duurt. Binnenkort maakt de ACM bekend of er maatregelen genomen kunnen worden.
Mensen die via internet een partner zoeken moeten op hun hoede zijn: in Nederland zijn er duizenden datingsites met nepprofielen actief. ‘Mensen worden voor de gek gehouden en misleid, dat is wel duidelijk,' zegt strafrechtadvocaat Spong hierover. Een strafrechtelijk proefproces tegen deze websites heeft volgens hem kans van slagen.
Dit is absoluut misleiding, oplichting en bedrog. En heel bewust ook.
Misleiding of eigen schuld dikke bult? Hoogleraar consumentenrecht Marco Loos (Universiteit van Amsterdam) zegt: ‘Verschillende bepalingen op een website als Vinderr.com zijn in strijd met de wet. Die gaan in een procedure absoluut onderuit.’ En hoogleraar internetrecht Arno Lodder (Vrije Universiteit) vult aan: ‘Dit is absoluut misleiding, oplichting en bedrog. En heel bewust ook. De website communiceert niet duidelijk wat het voornaamste doel is.’
Vinderr.com
Het gaat om websites die er op het eerste gezicht uitzien als een normale datingsite. Zoals bijvoorbeeld de website Vinderr.com. Waar de hoogbejaarde opa Dirk in contact kwam met ene Dagmar uit Vriezenveen. Dirk wordt online verliefd en betaalt honderden euro’s om berichtjes naar haar te kunnen sturen. Van een fysieke afspraak komt het nooit. In de kleine lettertjes van de website Vinderr.com staat namelijk dat de profielen op de website fictief kunnen zijn, en enkel entertainment tot doel hebben. De conclusie dat Dagmar waarschijnlijk niet bestaat gaat er tot op de dag van vandaag niet in bij opa Dirk. Maar wie is Dagmar dan wel?
Chatoperators
Achter nepprofielen zoals die van Dagmar zitten vaak mannen of vrouwen die tegen betaling chatten. In Nederland bestaan er tientallen platforms waar je mee aan de slag kunt als zogenaamde chatoperator. De chatmedewerkers ontvangen tussen de tien en achttien cent per bericht en weten niet op welke datingsites ze aan het werk zijn. Chatoperator Sonja laat ons meekijken in het systeem waarin zij werkt. Ze is geschrokken van de kwetsbaarheid van sommige klanten. ‘Mannen die niet weten dat het nep is. En al jaren lief en leed delen met iemand die niet bestaat. Dat zijn momenten dat ik me slecht voel door dit werk.’
Rookgordijn
Ook blijkt het moeilijk om erachter te komen van wie de sites eigenlijk zijn. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof spreekt van een ‘rookgordijn' en ontrafelt samen met ons het bedrijf achter Vinderr.com en tientallen andere foute datingsites. Het bedrijf wijst in een reactie elke aansprakelijkheid af. ‘Wij ontwikkelen de software en ontvangen de betalingen. Maar we hebben geen websites, nooit gehad. Het is misschien niet netjes, maar juridisch klopt het.’ Een uur later zijn de algemene voorwaarden van de website Vinderr.com aangepast en is er een nieuwe bedrijfsnaam ingevuld. In Belize, het paradijs van de brievenbusfirma’s.