Schulden kunnen iedereen overkomen. Soerish (46) had een goede baan en een huis, maar belandde na een ongelukkige opeenstapeling van problemen in een tent in het Haagse Bos. En dakloos zijn zorgt er ook nog eens voor dat schulden verergeren: “Wat mensen normaal thuis doen, daar krijg ik omdat ik dakloos ben boetes voor.” 

Het contrast kan bijna niet groter. De ministeriële torens van Den Haag rijzen boven de plek uit waar Soerish maandenlang gewoond heeft: het Haagse Bos. Wanneer we de takken opzij duwen laat hij me de plek zien: “Boom 4, tak 3.” Hier sliep hij met een aantal lotgenoten in een tentje.

Wie op hem straat ziet lopen, vermoedt vast niet dat hij in de bosjes heeft moeten slapen. Soerish is verzorgd en enorm sociaal betrokken, daarom wil hij ook zo graag laten zien hoe het is om dakloos te zijn in de stad. En hoe schulden verergeren als je geen dak boven je hoofd hebt.

Kan iedereen overkomen

Hoe hij in de bosjes terecht kwam? Een ongelukkige opstapeling van een scheiding en een faillissement. Opgeleid als vliegtuigmonteur had hij een goede baan, maar toen hij op straat kwam te staan stond hij er alleen voor. “Dan vallen de domino’s”, vertelt Soerish. Nadat hij eerst bij vrienden op de bank en in z’n eigen busje sliep, kwam hij uiteindelijk in een tentje in het Haagse Bos terecht.

Pointer podcast: de schuldigen

Pointer podcast: De Schuldigen

Dakloos zijn is zwaar, iets wat mensen met een huis vaak niet begrijpen, vertelt Soerish. “Ik dacht vroeger ook: ga toch lekker werken. Maar nu ben ik het zelf en kijk ik er heel anders naar. Als het mij kan overkomen, kan het iedereen overkomen.”

Overleven

En de schulden lopen snel op wanneer je in een tentje in het bos slaapt, want een daklozenuitkering is namelijk te weinig om van te leven, merkte Soerish: “Je moet kiezen: je zorgverzekering betalen of overleven tot het einde van de maand.”

Gemeenten geven steeds meer geld aan schuldhulp

Grote gemeenten geven steeds meer geld uit aan schuldhulp, maar aantal mensen met schulden stijgt

Grote gemeenten geven 32% meer geld uit aan schuldhulpverlening dan vijf jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Maar als je niet betaalt worden de bedragen alleen nog maar hoger, dat geldt ook voor de zorgverzekering. “Maar als je 100 euro in de maand niet kan betalen krijg je een boete. En daardoor wordt het 169 euro in de maand, en dat kan ik dan nog steeds niet betalen. Dat is krom”, vindt hij.

Schulden door dakloosheid

Bovendien kan de postbode de tent van Soerish niet eens vinden, waardoor aanmaningen en boetes nog eens makkelijker oplopen. En vertelt hij, daar komen ook nog nieuwe schulden bij, in de vorm van boetes omdat hij dakloos is. Zo krijgt hij boetes voor wildplassen of voor omkleden in een parkeergarage, omdat hij nergens anders heen kan.

Soerish is nu aangesloten bij Stichting Devjo, een stichting die als doel heeft om met dakloze mensen een eigen Tiny House te bouwen. Maar door gedoe met de gemeente is het project vertraagd.

Benieuwd hoe het nu met Soerish gaat? Luister naar de podcast De Schuldigen om zijn hele verhaal, en dat van anderen, te beluisteren.

Dossier Schuld

Eén op de elf huishoudens heeft problematische schulden. Dat heeft een grote impact op hun leven en het kost de maatschappij een flinke som geld. Tegelijkertijd lukt het niet goed om mensen in de schulden te helpen. Dat kan eerlijker. Daarom besteedt KRO-NCRV vanaf 21 augustus in meerdere programma’s aandacht aan het thema schulden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.