Grote gemeenten geven 32% meer geld uit aan schuldhulpverlening dan vijf jaar geleden. Ook valt op dat gemeenten steeds meer huishoudens met hogere inkomens toegang geven tot armoederegelingen, soms tot wel 150% van het minimumloon. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) onder 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Toch stijgt het aantal huishoudens met problematische schulden. De nieuwe KRO-NCRV podcast De Schuldigen volgt mensen met schulden en analyseert het systeem van schuld en boete.

Schulden zorgen voor stress, verminderde arbeidsproductiviteit en hogere zorgkosten. Het onderzoek IBO problematische schulden berekende deze zomer dat er minstens 8,5 miljard per jaar nodig is om de gevolgen van die problematische schulden te managen, niet eens om ze op te lossen. De totale waarde van het aantal schulden is een stuk minder: in totaal staat er 3 miljard euro aan schuld uit.

“8,5 miljard betekent bijna 500 euro per Nederlander. Dat is mesjogge”, zegt Arjan Vliegenthart, directeur Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in de nieuwe podcast van KRO-NCRV De Schuldigen.

De moraal

De podcast De Schuldigen vertelt de verhalen van mensen met schulden. Sabrina, Soerish en Jeroen vertellen hoe ze schulden kregen, hoe ze proberen te overleven en wat hun ervaringen met de schuldhulpverlening zijn. Ze merken dat als je schulden hebt, je dubbel gestraft wordt. Sabrina zegt: “Ze zeggen het niet, ze lachen je niet uit, maar je weet dat je anders bent.”

Erik Scherder over schulden

Waarom jongeren extra gevoelig zijn voor achteraf betalen: ‘Brein dertig jaar nodig om te rijpen’

Hersenwetenschapper Erik Scherder ziet de gevaren voor jongeren: “De rem in je hersenen die impulsen controleert is dan nog niet volledig ontwikkeld."

Volgens de heersende moraal in Nederland ben je zelf verantwoordelijk voor je schulden. Eigen schuld, dikke bult. Maar de meeste mensen krijgen schulden doordat ze hun baan verliezen, ziek worden of een scheiding te verwerken krijgen. En dat kan iedereen overkomen.

Onze houding tegenover mensen met schulden kost ons schokkend veel geld. In de podcast De Schuldigen wordt daarom de ongemakkelijke vraag gesteld: wat is de verantwoordelijkheid van mensen zónder schulden in de schuldenproblematiek? Waarom betalen we liever miljarden in plaats van het probleem op te lossen?

Oplossingen

Het schuldenprobleem zouden we niet meer als een individueel probleem moeten zien, maar als een maatschappelijk probleem, zeggen Arjan Vliegenthart, Albert-Jan Kruiter, directeur van het Instituut Publieke Waarden, en lector armoedeinterventies Anna Custers (Hogeschool van Amsterdam).

“Het grote probleem van de komende jaren is het tekort aan personeel. Ik weet bijna zeker dat het gros van die maatschappelijke kosten van schulden zit in arbeidsuren. Als je dat omrekent betekent dat 121.000 fte”, vervolgt Kruiter. Hij stelt daarom voor om de 3 miljard euro aan schulden kwijt te schelden, zodat deze mensen banen kunnen vervullen op cruciale terreinen als in het onderwijs, bij de politie of in de zorg.

De Schuldigen, vanaf zaterdag 7 september wekelijks te beluisteren bij KRO-NCRV via de website van NPO Radio 1, Pointer, Spotify, Apple Podcasts of je favoriete podcast-app.

Dossier Schulden bij KRO-NCRV

KRO-NCRV besteedt deze maand in meerdere programma’s aandacht aan het thema schulden. Naast de podcast zoomt Pointer in op schulden onder jongeren in de tv-uitzending van 12 september op NPO 2, een serie op TikTok en tijdens de Pointer Pop-up redactie in Lelystad van 4 tot 28 september. Ook is er aandacht voor de schuldenproblematiek vanuit het programma Spraakmakers, Spot On en 2Doc.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.