Het ministerie van Defensie wil twee schepen aanschaffen die onder andere Russische spionageschepen op de Noordzee in de gaten moeten houden. Dat zeggen medewerkers van verschillende ministeries tegen Pointer en Marineschepen.nl. Het gaat om 'laagbemande' vaartuigen die de marine al wilde inzetten als lanceerplatformen van raketten.

Een jaar geleden maakte Defensie bekend dat het middels een nieuw programma extra slagkracht wil toevoegen aan de vloot. Dit programma, destijds Trific geheten en inmiddels omgedoopt tot Mican, voorziet in varende lanceerplatformen; schepen die uitgevoerd zijn met containers met lanceerinrichtingen voor raketten. Deze schepen varen mee met fregatten, die de raketten kunnen lanceren. In de toekomst moeten deze schepen onbemand kunnen opereren, maar Defensie wil starten met een beperkt aantal bemanningsleden.

Pointer maakte eerder deze reportage over de Russische dreiging op de Noordzee:

16 min 10 s

Journalistiek platform dat verdiepende visuele verhalen maakt, gebaseerd op onderzoek naar data en online informatie.

Nu blijkt dat de nieuwe schepen een dubbelrol krijgen. Naast dat ze worden ingezet als lanceerplatformen, worden ze ook voorzien van sensoren om eventuele spionage en sabotage op de Noordzee op te sporen, begrijpen Pointer en Marineschepen.nl van bronnen binnen de ministeries.

Russische onderzoeksschepen worden volgens Defensie ingezet om onze infrastructuur in de Noordzee gedetailleerd in kaart te brengen, waarschijnlijk als voorbereiding op sabotage of spionage. Er zijn aanwijzingen dat de Russen onderwaterdrones inzetten voor spionage en sabotage, liet Rob Kramer, voormalig commandant van de marine, eerder in een interview met Pointer weten. Wat de schepen exact uitvoeren blijft echter onduidelijk, omdat marine en kustwacht de mogelijkheden missen om onder water te kijken. Daarnaast, zo zegt ook Kramer, heeft de marine onvoldoende middelen om verdachte activiteiten op de Noordzee in beeld te brengen.

Russische spionageschepen

Russische spionageschepen 4 keer per jaar in Nederlandse wateren: ‘Voorbereiding voor verstoring en sabotage’

Russische schepen kunnen onze internetkabels en energievoorzieningen saboteren. Vier keer per jaar liggen ze stilletjes voor onze kust om een aanslag voor te bereiden.

Rob Kramer

Oud-commandant: 'Wat die Russische spionageschepen hier doen? Wat denkt u zelf?'

Russische spionageschepen bezoeken met regelmaat onze wateren. Het wordt tijd dat we daar wat tegen doen, zegt Rob Kramer, voormalig commandant bij de marine.

Russische schepen op de Noordzee

De afgelopen maanden hielden twee Russische onderzoeksschepen zich stilletjes op in onze wateren. De Admiral Vladimirsky lag eind juni, begin juli tien dagen lang voor onze kust, in de buurt van datakabels, windmolenparken en gasleidingen. Eind oktober bezocht de Yevgeny Gorigledzhan hetzelfde gebied. Dat schip lag stil in de buurt van een Brits windmolenpark. Patrouilleschip Zr.Ms. Holland was toen ter plaatse.

De marine kan de Russische schepen niet tegenhouden. Volgens het VN-zeerechtverdrag mogen schepen namelijk vrij door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) varen. Wel worden de Russen geschaduwd door Nederlandse fregatten als ze onze wateren betreden.

Met de extra ogen en oren van deze nieuwe schepen moet het voor de marine makkelijker worden om te controleren wat de Russische spionageschepen uitvoeren. Dat past ook in de nieuwe taak die Defensie sinds juli dit jaar op de Noordzee heeft: “beeld en begrip opbouwen van dreigingsactoren en factoren op de Noordzee”.

Oproep: Heb je tips voor ons onderzoek naar Russische spionageschepen?

Ben je regelmatig op zee te vinden? Maak je foto's van schepen? Of weet je anderszins meer over de aanwezigheid van Russische schepen op de Noordzee? Dan komen we graag met je in contact.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.