Mopshonden, Franse en Engelse bulldogs, Chihuahua’s, Bordeaux dogs en Pomeriaantjes. Razend populair zijn ze. Maar door hun platte snuiten en bolle schedels kampen zij vaak met benauwdheid, ooginfecties, hoofdpijn en een heel scala aan andere klachten. Fokken van extreme kortsnuiten is inmiddels verboden, maar nog steeds zijn de honden illegaal in Nederland te krijgen. Of vlak over de grens, in België. 

“Mensen die zo’n hond hebben gehad, raken vaak verliefd op het ras”, vertelt dierenarts Kelly Kessen van dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht. “Wat mensen aantrekkelijk vinden, is het babyachtige uiterlijk: grote ogen en een hoge schedel en het kenmerkende snurken.”

Fokverbod

Maar juist die extreem platte snuit, uitpuilende ogen, neusgaten die dicht zitten en hun gedrongen bouw leiden tot gezondheidsproblemen. Voor kortsnuithonden die lijden onder hun uiterlijk bestaat al sinds 2014 een fokverbod. “Maar daar werd niet op gehandhaafd”, vertelt Kessen.

In een beleidsmaatregel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) van afgelopen augustus werden 6 criteria vastgelegd: voorwaarden waaronder de fok nog wel is toegestaan. Zo moet elke hond een snuit hebben die minstens eenderde meet van zijn totale schedellengte en de neusgaten moeten goed open zijn. De inspectiedienst NVWA zit er sindsdien ook meer bovenop en deelt hoge boetes uit als zij een fokker betrappen die niet aan die voorwaarden voldoet.

Verbod op het houden van kortsnuitige honden?

De vraag is: gaat demissionair minister Adema (LNV) nog verder? Eerder dit jaar liet hij weten dat hij ook gaat kijken naar een houdverbod voor huisdieren die extreem lijden onder hun uiterlijke kenmerken, waaronder kortsnuitige honden. Dat zou betekenen dat kortsnuiten niet langer als huisdier gehouden mogen worden én niet meer geïmporteerd mogen worden uit het buitenland.

Wat zijn jouw ervaringen met kortsnuitige honden?

Werk je in de dierenzorg en wil je reageren? Of ben je fokker of eigenaar van een kortsnuitige hond en wil je je ervaring delen? Meld je bij ons!

Benauwdheid, ooginfecties en slaapproblemen

Voor baasjes die in het verleden een kortsnuithond hebben aangeschaft, hebben de recente maatregelen geen gevolgen, maar wel voor fokkers die zich niet aan de wet houden. En dat is hard nodig, vindt Kessen, want juist ook de raszuivere kortsnuiten, zoals de mopshond en de Franse bulldog hebben vaak ernstig te lijden onder de gezondheidsproblemen waarmee ze geboren worden.

“Zij hebben afgesloten neusgaten en in de schedel is geen ruimte voor lucht.” Kortsnuiten hebben ook vaak slaapproblemen. “Iedere keer als ze in slaap vallen, worden ze weer wakker omdat hun luchtwegen dicht zitten. Zelfs als een dierenarts de neusgaten openmaakt, hebben ze nog steeds onvoldoende lucht.” Ook ooginfecties is een hardnekkige kwaal bij kortsnuiten. “Hun ogen puilen uit en hun oogleden kunnen vaak niet helemaal dicht. Daardoor worden hun ogen te droog en krijgen ze zweren.”

Naar België

Afgelopen jaren werd als tijdelijke maatregel wel toegestaan om honden met een te korte snuit te kruisen met honden met een langere snuit. Dat heeft sommige fokkers aangespoord om bijvoorbeeld mopshonden te kruisen. Kessen: “Daar zijn nieuwe hondjes uitgekomen die lijken op mopshonden, maar ze hebben een snuitje dat precies lang genoeg is. En daar mogen ze nu wel mee fokken, want die vallen onder de wet.”

Maar de meeste kortsnuit-liefhebbers willen geen langere snuitjes. Kessen: “Wat er nu gebeurt, is dat kopers naar een mopshondenfokker in Nederland gaan die kruisingen fokt met een snuit. En dan zeggen de kopers: zien ze er zo uit?! Dan rijd ik wel naar België en koop ik daar een echte!”

Gewenste snuitlengte volgens het stoplichtmodel

Kopers kunnen dus nog steeds bij fokkers terecht die de mazen in de wet omzeilen. “De fokkers die het wél goed willen doen, hebben er hinder van dat kopers in het buitenland terecht kunnen. Ik ken een fokker die in Nederland gestopt is en zijn kennel nu in België heeft. Die fokt gewoon door. De honden worden nu alleen in België geregistreerd.”

Met een fokverbod alleen zijn we er dus nog niet, vindt Kessen. Zolang er geen verbod is om kortsnuiten te houden en te verhandelen, staat de deur nog steeds open naar illegale fokkers in Nederland en fokkers in het buitenland waar helemaal geen wetgeving is. “Probleem is nu dat honden die illegaal gefokt zijn, wel legaal mogen worden verkocht. Wij pleiten daarom samen met veel andere dierenbeschermingsorganisaties voor een houd- en handelsverbod.”

OPROEP: wel of geen verbod op houden van kortsnuithonden?

Fokken van honden met extreem korte snuiten mag niet meer. Maar wat als ook het houden van kortsnuiten wordt verboden? Ben je fan van kortsnuiten, fokker of dierenarts en wil je je ervaring delen? Meld je bij ons.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.