De Zeeuwen weten ons te vinden in onze pop-up winkel in de Walstraat in Vlissingen, inmiddels is er al een recordaantal tips binnengekomen. Inwoners tippen ons vooral over het verdwijnen van voorzieningen en de leefbaarheid van de provincie. Ook het toerisme is een belangrijk thema, waarbij sommige inwoners vinden dat het toerisme steeds meer een vloek begint te worden.
Iedere pop-up periode starten we met een meet-up. In Vlissingen waren we te gast in het Zeeuws Maritiem MuZeeum. Het thema van de avond, de druk op de leefbaarheid in Zeeland door het toerisme, sloeg aan, want de zaal was goed gevuld. Onder leiding van presentator Niels Heithuis ontstond er een levendige discussie rond de vraag: is toerisme een vloek of een zegen? Toerisme levert jaarlijks rond de 2 miljard euro aan inkomsten op, maar de druk op de kustgemeenten neemt toe. De verwachting is dat toerisme de komende jaren gaat toenemen. Hoe vind je een balans tussen economie en leefbaarheid?
Vakantieparken
Er zijn in Zeeland meer dan veertig vakantieparken, voor een groot deel geconcentreerd langs de kust. In het kustpact is afgesproken dat er niet meer parken aan de kust mogen bijkomen, maar bedrijven als Roompot weten wel de mazen in de wet te vinden om de parken uit te kunnen breiden. Panellid Ad Faasse strijdt al jaren met een groep Noord Bevelandse bewoners tegen deze uitbreiding. Hij is niet tegen het vakantiepark, maar vindt de uitbreiding een aanslag op de leefbaarheid. ‘Genoeg is genoeg’.
Ab Pouwer, voorzitter van Hiswa/Recron en eigenaar van een vakantiepark, beaamt dat er iets gedaan moet worden aan de leefbaarheid. Het beter spreiden van het toerisme over Zeeland zou een oplossing kunnen zijn, Zeeland heeft meer te bieden dan alleen de zee, vindt hij.
Het bouwen van vakantieparken in het achterland, in de delta, levert echter problemen op voor de natuur, zegt Denise de Leeuw van de Zeeuwse Milieufederatie. Broedgebieden van vogels worden verstoord, zeker omdat toerisme zich niet meer beperkt tot de zomermaanden.
Tweede huizen
Veel woningen staan een deel van het jaar leeg omdat deze tweede huizen voornamelijk als vakantiewoning worden gebruikt. Het wordt voor de Zeeuwen steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. In het tweede deel van de meet-up schetst gemeenteraadslid Pim Kraan een beeld van spookstraten. ‘Er zijn in Vlissingen zeshonderd huizen waarvan we niet weten wat er achter de voordeur gebeurt,’ zegt hij. ‘Het zijn vooral vakantiewoningen die verhuurd worden aan toeristen. Er is veel overlast.’
Ex-wethouder Pieter Wisse van de gemeente Veere, zegt dat gemeenten de middelen hebben om deze wildgroei tegen te gaan, maar dat het vooral schort aan de handhaving van de regels. Makelaar Collin Hoondert benadrukt dat iedere gemeente anders omgaat met tweede huizen als vakantiewoning.
Pointer pop-up
Vlissingen is de vijfde gemeente waar de Pointer pop-up redactie neerstrijkt. Eerder waren ze te gast in Almelo, Heerlen, Ede en Emmen. Met zogenoemd live journalism vraagt Pointer bewoners kwesties die spelen in de regio aan te dragen waarvan ze vinden dat die moeten worden uitgezocht.
Onderwerpen uit de pop-up
Een veel gestelde vraag van bezoekers van de pop-up winkel is wat er gebeurt met de 650 miljoen euro compensatie die door het rijk beschikbaar is gesteld voor het niet doorgaan van de marinekazerne in Vlissingen: de komst van een Extra Beveiligde Inrichting (EBI), het stimuleren van werkgelegenheid en de bereikbaarheid van de provincie. Het is een onderwerp waar de Pointer redactie induikt.
Net als in de andere Pointer pop-ups zijn er klachten over zwerfafval, hondenpoep op straat en verkeersoverlast. Maar een typisch Zeeuws probleem is de overlast van toerisme, zoals we ook al in de meet-up hebben behandeld en waar Pointer Radio een uitzending aan gewijd heeft.
Ook de komst van een tweede kerncentrale bij Borssele is onderwerp van gesprek, waarom in Zeeland? De bewoners zijn al jarenlang loyaal aan de bestaande centrale, maar vragen zich af waarom er een tweede moet komen.
Onderzoekstafel
Tijdens de eerste onderzoekstafel op zaterdagochtend hebben we informatie verzameld over het verdwijnen van voorzieningen in algemene zin. Openbaar vervoer kwam ter sprake, het lijkt erop dat de provincie autogebruik bevordert. Vanaf 2024 verdwijnen er meer busverbindingen, terwijl er in de eerdergenoemde compensatieregeling van de marinierskazerne geld beschikbaar is gesteld voor het bevorderen van bereikbaarheid in de provincie.
Ook het verdwijnen van dorpsscholen baart zorgen en het verdwijnen van de huisartsenzorg.
De Pointer pop-up redactie is tot en met 30 september te vinden in de Walstraat 64.
Op 8 oktober op televisie (NPO 2, 22:20 uur)
Op 15 oktober op de radio (NPO Radio 1, 19:00 uur)
Iedere zondagavond om 19:30 uur op NPO Radio 1 aandacht voor onderwerpen uit de pop-up