Op jonge leeftijd last van een kalende kruin, inhammen of een steeds dunnere haardos? Het maakt veel jongeren onzeker. Aanbieders van zogenoemde ‘haargroeiolie’ springen online handig in op die onzekerheid. Pointer Checkt onthult in een nieuwe aflevering hoe Nederlandse bedrijven jongeren via TikTok misleiden met gemanipuleerde haargroeivideo’s.
Video’s van ‘hair growth journeys’ zijn immens populair op TikTok en worden vaak miljoenen keren bekeken. Het gaat dan om video’s van mensen die het ene moment een kalend hoofd hebben, en het volgende een volle haardos. Het enige wat ze zouden hebben gedaan is dagelijks wat druppels olie op hun hoofdhuid inmasseren. Vooral rozemarijnolie is populair: video’s met de hashtag ‘rosemary oil’ zijn op TikTok bijna 2 miljard keer bekeken. En dat terwijl de werking van rozemarijnolie om kaalheid te remmen, of zelfs haren terug te laten groeien, niet wetenschappelijk is bewezen.
Twee Nederlandse bedrijven, ‘PurePurc’ en ‘Aesthe’, hebben op TikTok-kanalen meerdere haargroeivideo’s met miljoenen views. Via hun video’s kom je bij een webshop waar je hun haargroeiolie kunt bestellen. Maar beide bedrijven prijzen hun producten aan met gemanipuleerde video’s.
Bekijk hieronder de aflevering van Pointer Checkt:
Zo gebruikt Aesthe een TikTok-video van een vrouw die haar ‘hair growth journey’ op haar eigen TikTok-kanaal had gedeeld. In die originele video is geen enkele referentie naar Aesthe te zien. Maar op het eigen kanaal van Aesthe wordt exact dezelfde video vertoond – maar dan met een merktekst eroverheen geplakt. Daardoor lijkt het alsof deze vrouw de olie van Aesthe heeft gebruikt en dus ook aanprijst, maar dat is niet aan de orde.
Ook toont Aesthe een ‘hair growth journey’ van een vrouw die de rozemarijnolie van Aesthe zou hebben gebruikt. Maar het resultaat dat in de video te zien is, noemt Rick Waalboer-Spuij, dermatoloog bij het Erasmus MC, onmogelijk: “De vrouw in de video zegt: ‘binnen een week had ik al babyhaartjes en binnen een maand had ik m’n volledige haardos terug’. Dat is absoluut onmogelijk, want zo snel groeien die haren helemaal niet.”
Een ander Nederlands bedrijf, PurePurc, knutselt wel heel handig video’s in elkaar, waarbij het bedrijf gebruik maakt van Amerikaanse talkshowfragmenten. Het lijkt alsof de haargroeiolie van PurePurc bij een Amerikaanse show wordt besproken als wondermiddel tegen kaalheid, maar hier klopt helemaal niets van: de talkshow werd uitgezonden van 1999 tot 2012, terwijl PurePurc pas een halfjaar bestaat. Ondanks herhaaldelijke pogingen, wil de eigenaar van PurePurc niet reageren op vragen van Pointer Checkt. Wel haalt hij meerdere keren de gemanipuleerde talkshowfragmenten offline, maar inmiddels staan die video’s weer online.
De eigenaar van Aesthe reageert na meerdere pogingen per mail. “Om ons product te promoten, maken we onder andere video’s door ons product aan reviewers op te sturen. Die maken vervolgens een video van hun ervaringen met ons product, waar wij een edit van maken en soms andere (stock)beelden aan toevoegen, zodat wij dat kunnen gebruiken voor onze social media. Dat kan soms resulteren in een video waarin de ervaringen van meerdere mensen worden samengebundeld.” Ook laat Aesthe weten dat “het in ieder geval zeker niet onze bedoeling is om misleidende video’s te plaatsen.” Op de vraag waarom het bedrijf dat dan wel doet, komt geen antwoord.