Scholen zouden structureler lessen en voorlichting moeten aanbieden over het ongewenst verspreiden van naaktbeelden en de risico’s van sociale media. Dat bepleit docent Robin van Zanten. Hij benadert ons naar aanleiding van onze uitzending over online shaming waarin te zien is wat slachtoffers over zich heen krijgen als hun naaktfoto of gegevens worden gedeeld op sociale media.

Robin van Zanten (29) werkt als docent en mentor op een grote scholengemeenschap in Overijssel. Volgens hem wordt het onderwerp op zijn school nu sporadisch besproken, bijvoorbeeld in een gastles of tijdens een themaweek. Maar dat is volgens hem niet genoeg: “De afgelopen 10 tot 15 jaar is een nieuwe wereld ontstaan: de online wereld. En het is een taak van ouders, maar ook van scholen om leerlingen daarin op te leiden en voor te lichten.”

Tips? Deel je verhaal

Werk jij op een school of ben je een leerling en herken jij dit verhaal? Hoe vind jij dat scholen nu omgaan met dit probleem? Welke plek zou online shaming moeten hebben binnen lesprogramma’s? Laat het ons weten.

Tik Tok, Instagram, Snapchat en Whatsapp zijn de apps die de leerlingen Robin van Zanten veelal gebruiken. De meeste lessen geeft hij aan eersteklassers, de kinderen zijn dan 12 of 13 jaar oud. Grote ongelukken met het verspreiden van naaktfoto’s heeft hij gelukkig nog niet meegemaakt, maar in een andere klas op z’n school is het een keer gebeurd dat er pikante beelden rondgingen.

online shaming

Online shaming

“We weten niet goed hoe we het moeten aanpakken. Het onderwerp zit niet vast in ons onderwijsprogramma. Als er een incident is doen we er uiteraard wel wat mee, maar dan ben je eigenlijk te laat.”



Het verhaal van Robin sluit aan bij het betoog van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar. Hij vindt dat de seksuele normen en waarden veel meer besproken moeten worden.

Herman Bolhaar

Nationaal Rapporteur: ‘Normen seksuele omgang bij veel jongeren vervaagd’

Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen wil dat er een nationaal actieplan seksueel geweld komt.

Maar hebben scholen wel tijd en geld om deze lessen aan te bieden? “De vraag is inderdaad: is het ooit genoeg? Wij kunnen niet alles oplossen. Maar het is de taak van een school om goed burgerschap bij te brengen. Dit soort dingen gebeuren, daar moet je niet omheen draaien. Dan moet je wel vertellen wat het met mensen doet. Het is niet alleen weerbaar maken, dus: let op je foto’s of let op je accounts, maar het is ook duidelijk maken dat het niet oké is om dit te verspreiden, omdat het heftige gevolgen heeft.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.