Hoewel online shaming, het ongewenst verspreiden van seksuele beelden online, in Nederland veel slachtoffers maakt, erkent de politie dat daders veel te makkelijk straffeloos wegkomen. Alleen al op de berichtendienst Telegram worden dagelijks honderden seksueel getinte foto's en video's gedeeld. Dat blijkt uit ons onderzoek.

Online shaming
25 min 23 s

Een naaktfoto van een meisje dat op Robin lijkt, wordt massaal verspreid via Whatsapp en sociale media. Ze is het niet, maar wordt er wel door allerlei mensen op aangesproken. Wat kan zij, als slachtoffer van online shaming, doen? Kan de foto worden verwijderd en de daders worden bestraft? Op de berichtendienst Telegram bestaan groepen, met tienduizenden mensen leden, waarin dagelijks foto's en contactgegevens van jongens en meisjes ongewenst worden gedeeld. Wat is de verantwoordelijkheid van Telegram? En heeft het zin om aangifte te doen tegen de verspreiders?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.