Kinderoren kunnen veel minder hebben dan de oren van volwassenen. Houden we daar wel genoeg rekening mee op plekken waar hard geluid is én veel kinderen komen? “Bij onze carnavalsviering lijkt het geluid ieder jaar harder te worden.”  

Oproep: Waar is het geluid te hard voor kinderoren?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met geluid op plekken waar veel kinderen aanwezig zijn. Hoe hard staat het geluid op bijvoorbeeld school- of dorpsfeesten, familievoorstellingen of concerten voor kinderen? De komende maanden is een deel van Nederland in de ban van carnaval, en zijn er volop feesten en optochten. Wordt daarbij genoeg rekening gehouden met de kinderoren? Ben jij ouder, leraar of voel je je om een andere reden aangesproken? Deel dan jouw ervaring met ons!

“Shocking toch, dat een op de acht kinderen al aanwijzingen heeft voor gehoorschade?” Kno-arts Louise Straatman vertelt in onze uitzending over Piepende oren dat zij zich zorgen maakt over de oren van kinderen. In recente onderzoeken werden bij maar liefst een op de acht kinderen tussen de 9 en 12 jaar aanwijzingen voor gehoorschade gevonden. Omdat juist kinderoren extra kwetsbaar zijn en minder decibels aankunnen, willen we ons hierin de komende maanden verdiepen.

Kijk onze eerste over gehoorschade terug

Uitzending: Piepende oren

Uitzending: Piepende oren

Piep na klassenfeest
Na onze uitzending over gehoorschade, waarin we aankondigen dat we vervolgonderzoek willen doen naar kinderoren, vinden we een tip van Fleur (24) in onze inbox. Fleur is 11 jaar als ze naar een klassenfeestje gaat dat wordt gevierd bij een klasgenootje. “De muziek stond er vreselijk hard. Maar ik dacht: er zijn ouders bij, dus het zal wel goed zijn. Je staat daar als kind natuurlijk niet bij stil.” Maar de dag na het feest heeft Fleur een piep in haar oor die tot de dag van vandaag niet meer is weggegaan.

Met de kennis van nu, en door de gevolgen die ze zelf ervaart door de piep in haar oor, beschermt Fleur haar oren nu goed. Maar het valt haar op dat er veel mensen zijn die zich daar niet zo serieus mee bezighouden. “Daarom vind ik dat kinderen al zouden moeten worden voorgelicht over gehoorschade. Het liefst al op de basisschool. Want de gevolgen zijn helaas onomkeerbaar.”

Volumeknop open bij carnaval
Fleur heeft de indruk dat het geluid op evenementen waar ook veel kinderen bij aanwezig zijn, steeds harder staat. Tijdens de carnavalsviering in haar dorp, bijvoorbeeld. “Bij de carnavalsoptochten is de muziek ontzettend hard. Ik heb het idee dat het elk jaar een tandje harder gaat.” Als dat inderdaad zo is, is dat niet zonder risico. Lisanne de Regt van VeiligheidNL vertelde ons eerder al dat kinderoren veel gevoeliger zijn voor hard geluid dan de oren van volwassenen. Volgens richtlijnen van het RIVM kunnen kinderen beter niet blootgesteld worden aan geluiden boven de 91 decibel (ongeveer het geluid van een drukke kroeg, of een voorbijrazende trein). Ter vergelijking: in het Convenant Preventie Gehoorschade is voor volwassenen een bovengrens van 103 decibel afgesproken. Het verschil tussen 91 en 103 decibel lijkt misschien klein, maar is dat absoluut niet. Elke drie decibel erbij, betekent een verdubbeling van de geluidsdruk op je oren. En daarmee het potentiële risico op gehoorschade.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.