“Vroeger dacht ik: als we een dakterras of nog een lichtkoepel willen, voorzie ik geen problemen.” Julie* woont met haar vriendin op de bovenste verdieping van een pand in Amsterdam. Die problemen ontstaan wel nu daken meer waarde krijgen als je er zonnepanelen op legt.
Julie zit met nog vier andere eigenaren van een appartement in hetzelfde gebouw in een Vereniging van Eigenaren, een VVE. Iedereen in de vereniging is ook gezamenlijk eigenaar van het gebouw en beslist over bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ruimtes en het onderhoud van het pand. En ze is niet de enige: ongeveer een vijfde van alle woningen in ons land, zo’n 1,2 miljoen, is onderdeel van een VVE. “Mensen worden langzaam wakker en beseffen dat een dak iets waard is. Het dak is echt het nieuwe wingewest.”
Kentering in rechtspraak: verduurzaming als argument
Advocaat vastgoedrecht Robert van Ewijk merkt in zijn praktijk ook dat daken meer waard worden voor VVE’s. Hij werkt bij Lexys Advocaten in Rotterdam. “Ja, je hoort me zuchten. Ik hoor steeds vaker dat leden van VVE’s met elkaar strijd hebben omdat de bewoner van de bovenste etage een dakterras wil of een lichtkoepel, maar de rest van de VVE zonnepanelen wil aanleggen op het dak. En ik merk dat er een kentering gaande is in de rechtspraak.” Een paar weken geleden is er nog een vonnis gewezen in een vergelijkbare kwestie, vertelt hij. Eén van de leden van de VVE wil een dakterras, maar de rest van de eigenaren is tegen. Deze VVE-leden zeggen namelijk dat ze op termijn zonnepanelen willen plaatsen op het dak, maar dat konden en wilden ze niet concreet maken, aldus Van Ewijk. De rechter oordeelde desondanks in het voordeel van de laatsten, met als argument dat verduurzaming belangrijk zou zijn.
Op termijn zonnepanelen willen plaatsen is te dun
Van Ewijk: “De VVE moet een redelijke grond hebben om de wens van een eigenaar af te wijzen als deze een dakterras wil. Vroeger was er zelden een redelijke grond, de meeste tegenargumenten zijn wel te tackelen.”. Maar in deze zaak kun je twisten over wat redelijk is, vindt hij. “Als een VVE nú zonnepanelen wil plaatsen op het dak, is dat wellicht een redelijke grond. Maar als de VVE zegt dat ze op termijn wellicht zonnepanelen wil plaatsen, is dat naar mijn mening veel te dun. Want wanneer is dat? Over een jaar, over tien jaar?”
Bizarre uitspraak
Van Ewijk vindt het daarom een bizarre uitspraak en zijn cliënt wil graag in hoger beroep. “Ik ben benieuwd hoe het Gerechtshof hiernaar kijkt.”
Eén paneel is niet rendabel
Maar: áls een VVE gezamenlijk zonnepanelen aan wil leggen op een dak gaat nog niet zo makkelijk. Julie weet er inmiddels alles van. “Mijn vriendin en ik wilden het dak volleggen met zes zonnepanelen, wat we via een inkoopactie van de gemeente konden doen. Toen we dit voorlegden aan de rest van de VVE wilde één van de andere leden ook zonnepanelen. Niet meteen, maar hij wilde de optie vrijhouden voor later. Wie had er nou 'recht' op het dak?” Julie ontdekte dat ze zonder al te grote juridische problemen alleen zonnepanelen kon leggen op hun eigen ‘breukdeel’: 20/62e. “Naar beneden afgerond zou dat neerkomen op één zonnepaneel. Het breukdeel van de buurman was zo klein dat hij officieel niet eens aan één paneel kwam. Totaal niet rendabel. Eindresultaat: er liggen nu helemaal geen zonnepanelen op ons dak.”
En zo profiteert in Julie’s VVE voorlopig nog niemand van het nieuwe wingewest.
*achternaam is bij de redactie bekend.