Vele huurders in slechte huurhuizen staan voor een dilemma. Of je betaalt hoge stookkosten of je moet bibberen. Wat is jouw situatie?

Het is overal koud, maar een huurder in Amsterdam-West merkt het wel heel tastbaar. Het ijs staat aan de binnenkant van het raam; ze stuurt ons een foto van haar enkelglas met het ijs op kozijnen en glas. En ze stuurt ons een foto erbij van de thermometer: 11 graden in de woonkamer, daar moet ze het mee doen.

En daarin is zij helaas niet uniek. Veel huurhuizen zijn slecht geïsoleerd, ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben energiearmoede. We krijgen meer foto’s van mensen die hun huurhuis nauwelijks warm krijgen. Soms is het binnen maar 12 graden, soms maar 8. Of huurders kunnen hun huis wel warm krijgen, maar merken dat het onbetaalbaar is. "Ik ben 7 kuub gas kwijt om mn huis op 20 graden te krijgen", mailt een andere huurder ons. Zij houdt de thermostaat maar laag.

Energielabel

Zeker nu energie duur is en het energieplafond is verdwenen, merken huurders problemen. De verhuurder wil het huis niet verbeteren, de huurder kan een hoge gasrekening niet betalen en zo belanden bewoners onder een deken op de bank.

Dat gebeurt óók in huurhuizen met een prima energielabel, zoals rijtjeswoningen in Meppel met label A. Ondanks de hoge score voelen bewoners koude lucht naar binnen stromen. Een ‘doorwaaiwoning’, zegt Angelique Becker (foto) tegen Pointer en de Meppeler courant. Zoveel waait er door de kamer.

Het was reden voor de Drentse krant om de huizen te laten controleren door een labeldeskundige. En wat bleek: het label klopt niet. Oude ramen, geen isolatie in de muren. Het label A van dit huurhuis had eigenlijk een label D moeten zijn. Omdat er een te hoog label op zit betalen huurders een hogere huur, terwijl de energieprijs ook flink is.

Voor huurders in monumentale huizen is de situatie ook schrijnend. Deze woningen hoeven niet te verduurzamen en hebben soms geen energielabel, wat betekent dat huurders bijvoorbeeld tegen enkelgas aankijken. En omdat het een monument is mag de huur hoger zijn dan in vergelijkbare woningen, terwijl de stookkosten flink zijn.

In de kou zitten, uit angst voor de energierekening

Bezwaar maken tegen een koud huis. Hoe kan dat? 

Duizenden huurders betalen hoge energiekosten omdat hun huis tocht. Hoe kun je dan klagen bij je huurbaas?

Kamervragen

Reden voor zorgen in de Tweede Kamer. Kamerlid Pieter Grinwis (Christenunie) diende vorige maand een reeks Kamervragen in. Zo wil hij weten hoe het kan dat er soms een grote afwijking bestaat tussen de hoogte van het energielabel en hoe een huis er in de praktijk aan toe is. "Dan verkoop je knollen voor citroenen." Eerder vroegen hij en andere Kamerleden ook al om een instantie waar huurders bezwaar kunnen indienen tegen hun energielabel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen antwoord op deze vragen. En dus heeft de Woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, maar een ander advies voor huurders. Klaag bij de verhuurder als je merkt dat je last hebt van tocht en hoge stookkosten. Want ondanks een goed energielabel, kan er daadwerkelijk wat aan de hand zijn.

Pointer gaat door met het onderzoek. We verzamelen de verhalen van huurders die nu tijdens de koude dagen merken dat hun woning een ’doortochthuis’ is. Maak een foto of filmpje van je thermometer, het liefst met de temperatuur van binnen en buiten. En app ons op nummer 06-21108764 waar je tegenaan loopt. Dat helpt ons verder met het onderzoek.

Kamp jij met een slecht en tochtig huis? Stuur ons een foto van de problemen. Of app een filmpje van je thermometer naar 06-21108764.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.