Een half jaar geleden sjouwde Mariusz uit Polen nog met oude vaten om aan de kost te komen. Zwaar werk, maar dat vond hij geen probleem. Tot hij na een arbeidsongeval slechter begon te zien. Hij durfde niet naar de huisarts, uit angst om ontslagen te worden door het uitzendbureau waarvoor hij werkte.  

Inmiddels leeft Mariusz op straat; hij raakte in korte tijd bijna blind. Hij is een van de ongeveer 400.000 arbeidsmigranten die in Nederland zwaar werk komt doen via een uitzendbureau. Het was zijn taak om vaten van vrachtwagens te tillen waar chemische stoffen in hadden gezeten.

Oproep

Ken jij verhalen van mensen die ontslagen zijn door een bedrijf of een uitzendbureau omdat ze medische klachten hebben? Pointer wil weten of de situatie van Mariusz uitzonderlijk is. Of worden arbeidsmigranten veel vaker aan hun lot overgelaten en blijven hun verhalen onvermeld? Laat het ons weten!

Arbeidsongeval

Een jaar geleden gaat het mis, als Mariusz de hoogste ton van een stapel probeert te pakken. Hij verliest zijn grip, het vat valt, gaat open en Mariusz krijgt het poeder uit het vat over zich heen. Hij weet niet wat voor spul het is, alleen dat het gemarkeerd was als gevaarlijk. Het spul zit overal: in zijn haar, op zijn gezicht en in zijn kleding.  “Ik vroeg aan een collega wat ik moest doen. Die zei dat ik het beter niet moest melden. Hij waarschuwde me: wie klaagt bij de baas kan zomaar de volgende dag op straat staan.”  Mariusz wast zijn gezicht en zijn handen en gaat weer terug aan het werk.

Het voorval is een typisch voorbeeld van de onzekere situatie waarin veel laagbetaalde uitzendmigranten in Nederland zitten. Uit angst voor problemen kiezen ze ervoor om incidenten niet door te geven. En melden ze zich liever niet ziek. Want als ze voor een uitzendbureau werken kan hun contract elk moment worden beëindigd.

Arbeidsmigranten achtergrondverhaal

Al jaren grove misstanden rond arbeidsmigranten, maar er verandert weinig. Hoe kan dat?

“Het gaat om de winst, en dat gaat wel ten koste van arbeidsmigranten.”

Langzaam blind

In de maanden na het incident begint Mariusz steeds waziger te zien. Hij weet niet of de chemicaliën de problemen met zijn ogen veroorzaakt hebben. Hij is bang om zijn werkgever aan te spreken en vraagt geen verlof om naar de huisarts te gaan. “Op een dag zag ik bijna niks meer, mijn ene oog was helemaal blind. Met het andere zag ik alleen nog schimmen. Toen moest ik het wel zeggen.”

En dan gebeurt er precies waar hij bang voor was: zijn contract werd per direct beëindigd. “Als reden noemden ze dat ik gerookt had in de huisvesting. Maar dat is onzin.”

Hij moet zijn woning verlaten en zijn zorgverzekering wordt stopgezet. Mariusz komt, blind en wel op straat te staan.

Huisarts: dit gebeurt vaker

Hoeveel arbeidsmigranten ontslagen worden of met verwaarloosde medische klachten eindigen op straat is moeilijk te overzien. In Rotterdam ziet huisarts Marcel Slockers steeds meer mensen blijvende medische schade ondervinden omdat ze niet op tijd hulp zoeken. Hij werkt in de daklozenopvang waar zelfs een speciale verpleegafdeling is voor onverzekerden.

“Buitenlandse werknemers weten meestal niet hoe de zorg in elkaar zit hier. Als hun tijdelijke contract stopt, hebben ze geen verzekering meer. Als je dan geen vast adres hebt, krijg je geen zorg meer en zo heeft een arbeidsmigrant nog minder recht op voorzieningen dan een dakloze.”

Oproep

Ken jij verhalen van mensen die ontslagen zijn door een bedrijf of een uitzendbureau omdat ze medische klachten hebben? Pointer wil weten of de situatie van Mariusz uitzonderlijk is. Worden arbeidsmigranten vaker aan hun lot overgelaten en blijven hun verhalen onvermeld? Laat het ons weten!

Reactie uitzendbureau

"Mariusz is bij ons 6 maanden in dienst geweest. De reden van de uitdiensttreding was niet omwille van medische redenen zoals kennelijk door betrokkene bij u is aangegeven. Aan de uitdiensttreding lagen andere oorzaken ten grondslag die in de sfeer van houding en gedrag moeten worden gezocht.  Omwille van privacy redenen kunnen we hier niet verder over uitweiden. Er is echter gehandeld in het belang van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van zijn collega’s en mede bewoners. 

Verder hechten wij eraan te vermelden dat goed werkgeverschap voor ons een belangrijke drijfveer is. Wij hebben een speciaal team welke zich bezighoudt met de zorg voor uitzendkrachten en de begeleiding bij ziekte. Wij zetten ons te allen tijde voor 100% in voor werknemers welke zorg nodig hebben in Nederland. Medische complicaties zullen voor ons nimmer een reden zijn om afscheid te nemen van een werknemer.  In deze gevallen zien wij het juist als onze taak en plicht om goede begeleiding te bieden bij de zorg welke zij nodig hebben."

Makers

Journalist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.