Voor ons onderzoek naar de Overgang op de werkvloer komen we in contact met Tanja van de Wiel (60). Ze is communicatieadviseur en kampte een tijd met onduidelijke klachten waardoor ze niet kon werken. “Ik vind het heel jammer dat ik twee maanden ben uitgevallen. Dat had niet gehoeven.” 

Tanja stuurt ons een bericht: ‘Mijn klachten werden niet herkend: door mij niet, door de bedrijfsarts niet en door de huisarts niet.’



We bellen met Tanja: Wat was er aan de hand? Twee jaar geleden kreeg ze spanningsklachten, vertelt Tanja. Klachten die ze niet kon plaatsen: “Ik werd elke ochtend om vijf, zes uur wakker en voelde dan een enorme onrust, paniek eigenlijk, in mijn lijf. Ik kreeg vreselijke dromen en doordat ik zo slecht sliep, ging ik malen.” Werd ze depressief, ontwikkelde ze een angststoornis, had ze onverwerkte trauma’s, was haar relatie niet goed?

‘Je batterij is leeg’

Ze ging naar de huisarts. Daar kreeg ze het advies: ‘Neem maar gas terug. Het klinkt alsof je overspannen raakt.’ Ook de bedrijfsmaatschappelijk werker zei: ‘Je batterij is leeg. Neem maar rust.’ Tanja: “Het gekke was: dat gevoel had ik zelf helemaal niet. Er was niks aan de hand op mijn werk of privé wat aanleiding gaf tot overspannenheid. Ik ben nog naar een haptonoom geweest om de spanningsklachten te verminderen.”

De klachten waren voor een groot deel weg door de behandeling van de haptonoom en Tanja ging weer aan het werk. Helaas bleek het slechts symptoombestrijding te zijn; de klachten kwamen weer terug. “Toen ben ik weer naar de huisarts gegaan, en ik had het geluk dat het een nieuwe huisarts was. Zij zei meteen: dit kan weleens door de overgang komen. Ik heb toen zelf gevraagd of ik aan de hormoontherapie kon.”

231106-OpvliegersopdeWerkvloer-Header.jpg

Kathleen (53) had opvliegers op de werkvloer: ‘Wie ging me nou nog serieus nemen?’

Hoe ervaar jij de overgang? En hoe ga je ermee om op je werk? Laat het ons weten!

‘Niemand herkende dit als overgangsklachten’

Uiteindelijk is Tanja daar niet aan begonnen omdat ze in het verleden een beginstadium van borstkanker heeft gehad en de oncoloog het daarom te risicovol vond. “Toen ben ik op advies van de huisarts naar een goede acupuncturist gegaan. En dat helpt heel goed.”

Tanja zit al zeven jaar in de overgang en heeft ook al zolang opvliegers, en dat veranderende hormonen mentale klachten kunnen veroorzaken, wist ze ook. “Maar dat gejaagde, die paniek en die vreselijke dromen dat associeerde ik helemaal niet met de overgang. Ik niet, maar de huisarts, de bedrijfsarts en de bedrijfsmaatschappelijk werker dus óók niet.” Iedereen gooide het op overspannenheid. “Ik begrijp het wel omdat het zulke containerklachten zijn. Maar als dit bekender zou zijn en artsen alerter, dan kunnen we veel persoonlijke ellende en verzuim voorkomen.”

Oproep  

Herken je het verhaal van Tanja? Hoe komt het dat symptomen van de overgang niet altijd herkend worden? Weet jij hier meer over? Laat het ons weten.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.