Zonnepanelen bieden de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken. Overweeg je om zonnepanelen op het dak van je huis te leggen? Hier een paar belangrijke zaken om op te letten.
In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zo’n 70 procent van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gehaald moet worden. Er is dan ook veel interesse in informatie over zonnepanelen, ziet ook Joyce Donat, woordvoerder bij de Consumentenbond. “De vraag naar zonnepanelen zal ook wel aangezwengeld worden door de energiecrisis van nu”, vertelt Donat. Waar moet je op letten als je zonnepanelen op je dak wil leggen?
1. Een geschikt dak voor je zonnepanelen
“De meeste mensen willen eerst weten of de ligging van hun dak geschikt is. Je wil natuurlijk het liefst zonnepanelen vol in de zon, richting het zuiden”, legt Donat uit. Ook is het handig om te kijken of er geen grote bomen in de buurt van je dak staan, die eventueel een schaduw op het dak kunnen werpen. Een schuin dak met een hellingshoek van 35 graden is optimaal, maar een plat dak of een schuin dak met een hoek van 60 graden is ook zeker nog rendabel.
2. De hoeveelheid zonnepanelen
Ook is het handig om te weten hoe veel zonnepanelen je precies nodig hebt. “Wil je helemaal zelfvoorzienend zijn, dan moet je even een rekensommetje maken en kijken of dat op je dak past”, zegt Donat. Een gemiddeld huishouden kan af met 10 zonnepanelen om evenveel stroom op te wekken als het jaarlijks verbruikt. Voor een vlugge inschatting van het aantal panelen dat jij nodig hebt kan je de volgende formule gebruiken: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek). Op de website van de Consumentenbond is een handig rekenvoorbeeld te vinden.
De opbrengst van zonnepanelen verschilt per jaar, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. De terugverdientijd hangt ook af van je verbruik, hoeveel panelen je hebt en wat ze hebben gekost. “De terugverdientijd van zonnepanelen zit nu op zo’n 6 tot 7 jaar. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, dus dan heb je nog 18 tot 19 jaar ‘gratis stroom’, en dat is best royaal”, zegt Donat.
3. Neem een erkende installateur
Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt om zonnepanelen op het dak van je huis te leggen, is het belangrijk om een erkend installateur in te schakelen. Het installeren is geen gemakkelijke klus, dus het is van belang dat dit zorgvuldig gedaan wordt. “Een installateur met de juiste papieren is niet alleen belangrijk voor een veilige installatie, maar ook voor je garantie.” De daadwerkelijke aansluiting op het elektriciteitsnet levert in de praktijk niet vaak problemen op. Anders dan bij zonnepanelen op bedrijfsdaken, waar het meestal gaat om grote aantallen, is een kleine hoeveelheid zonnepanelen voor het elektriciteitsnet meestal geen probleem.
4. Weet hoe het zit met de garantie
Je doet er goed aan om vooraf duidelijk te weten onder welke soort garantie jouw zonnepanelen vallen. “Je hebt natuurlijk garantie op je product, maar ook op je installatie, en soms krijg je ook nog systeemgarantie”, legt Donat uit. Het kan zo zijn dat als je panelen niet naar behoren werken, dat ook kan komen door een installatiefout, of door een probleem met bijvoorbeeld de omvormer en niet door de zonnepanelen zelf. “Dus kijk goed wat voor soort garanties er geboden worden, want met alleen garantie op de panelen kom je niet ver.”
Meer do’s en dont’s? Op de website van de Consumentenbond zijn meer handige tips te vinden.