Sinds twee jaar werkt de Almeerse diëtiste Karen Plantinga ook als leefstijlcoach. Dat betekent dat ze mensen in 24 maanden naar een gezondere leefstijl probeert te helpen. Betaald vanuit de basisverzekering. De resultaten zijn wisselend, ziet ze: “Zolang er elke avond reclames van chips, M&M's en chocolade op tv zijn en de belasting op groente en fruit juist wordt verhoogd, blijven we bezwijken voor slecht eten.” 

Plantinga is blij dat er sinds 2019 een leefstijlprogramma in de basisverzekering zit, mailt ze ons. “Ik zie mensen die er veel baat bij hebben. Die het goed zelf kunnen.” Ze zijn ervan doordrongen dat leefstijl, helemaal in coronatijd, ontzettend belangrijk is. Als de sportschool dicht is, gaan ze bijvoorbeeld ‘s avonds wandelen. 

“Helft valt uit”

“Maar”, zo vertelt ze ook als we haar bellen, “anderzijds is het voor veel deelnemers moeilijk om motivatie te vinden. De begeleiding in zo’n leefstijlprogramma is niet heel intensief; we spreken elkaar maar eens in de paar maanden. Bovendien zijn de sportscholen dicht door de coronamaatregelen en kan het bewegen in groepen niet doorgaan. Terwijl dat juist goed werkt.” Ze ziet dat de helft van haar deelnemers uitvalt. Dat is ook te zien bij collega-leefstijlcoaches, zegt ze: “De deelnemers vinden het lastig om gemotiveerd te blijven. Ze haken af omdat het ze niet lukt en ze hebben eigenlijk meer begeleiding nodig. We zouden ze moeten prikkelen om in ieder geval het programma af te maken.” 

Oproep

Hoe ga jij om met je leefstijl en gezondheid in coronatijd? Beweeg je genoeg? En lukt het om op gewicht te blijven of af te vallen? Laat het ons weten!

Hoe krijg je dat voor elkaar? Mensen zijn volgens Plantinga vaak pas gemotiveerd om iets te doen aan hun overgewicht als hun gezondheid eronder lijdt en ze er last van krijgen. ”Maar dan ben je eigenlijk al twee stappen te laat, want je moet ervoor zorgen dat het niet zover komt.” Wat haar betreft is slecht eten in onze maatschappij veel te makkelijk. “Op elke hoek van de straat is het verkrijgbaar en kun je een patatzaak of fastfoodbedrijf starten. Fastfood of snacks zijn een snelle oplosser voor veel dingen.” Een mens maakt per dag 300 bewuste en onbewuste keuzes over voeding, legt ze uit. “Zolang er elke avond reclames van chips, M&M's en chocolade op tv zijn, er grote LED-borden met fastfoodreclames langs de weg staan, en de belasting op groente en fruit juist wordt verhoogd, blijven we bezwijken voor slecht eten. Een leefstijlprogramma is effectiever als het landt in een gezonde leefomgeving.”

Laatste redmiddel

Ze krijgt aanmeldingen van mensen die haar vertellen dat het leefstijlprogramma hun laatste redmiddel is: “Maar dit is niet bedoeld als laatste redmiddel. Het is bedoeld om mensen met beperkt overgewicht meer kennis te geven over voeding, slapen, stress, ontspanning en beweging.”

Lissy viel 50 kilo af na een maagverkleining / De Monitor

‘Als je meteen na een maagoperatie een geblenderde pizza naar binnen schuift, dan denk ik dat je iets gemist hebt in het voortraject’

Hoe zou het beter kunnen dan? Het bewustzijn dat we er iets aan moeten doen, wordt groter. Ook bij de beleidsmakers op het ministerie, meent Plantinga. “In de toekomstnota van het ministerie voor Volksgezondheid is preventie echt een aandachtspunt. En hier in Almere zijn we bijvoorbeeld bezig met een GLI plus, een leefstijlprogramma voor de deelnemers die meer begeleiding nodig hebben.” En de lawine aan reclames? "Daar moeten we echt iets aan doen, het moet een optelsom worden.”

Oproep

Hoe ga jij om met je leefstijl en gezondheid in coronatijd? Beweeg je genoeg? En lukt het om op gewicht te blijven of af te vallen? Laat het ons weten!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.