Duizenden woningen en stukken grond van Joodse Nederlanders zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigend en doorverkocht. Terwijl makelaars, notarissen en kopers winst maakten met dit geroofde vastgoed, werden de oorspronkelijke eigenaren opgejaagd en vermoord. Op ons Vastgoedboeken-platform zoeken we, samen met jou, naar de verhalen achter deze transacties.

Sinds 2020 doet Pointer onderzoek naar de zogeheten Verkaufsbücher: de registratie van onteigende en doorverkochte Joodse woningen. Na de oorlog kregen Joodse terugkeerders in enkele gemeenten naheffingen voor niet betaalde lasten tijdens de oorlog. Daarnaast stelden gemeenten zich vaak weinig empathisch op: Joden konden soms enkel via een rechtszaak hun rechtmatige eigendom terugkrijgen.

Bijna 100 van de 224 gemeenten in de Verkaufsbücher besloten om onderzoek te doen naar hun eigen handelen. Tips van burgers zijn vaak het beslissende zetje voor een gemeente om zo’n onderzoek aan te kondigen. Daarnaast beginnen veel van onze journalistieke verhalen met tips van onze lezers.

We willen al die kennis over Joods vastgoed bij elkaar brengen op ons Vastgoedboeken-platform, zodat we samen meer kunnen uitzoeken.

Word deelnemer van ons platform

Het platform is inmiddels gestopt: helaas was er te weinig activiteit van leden. Maar ons onderzoek naar de Verkaufsbücher gaat door. Heeft u een tip? Mail ons dan.

Indruk hoe het Vastgoedboeken-platform eruit ziet

Tips leiden tot verhalen

Op het platform plaatsen we regelmatig aanleidingen voor nieuw onderzoek. Samen met andere burgeronderzoekers en experts kun je meespeuren naar verborgen verhalen in de data. Leden kunnen ook hun eigen tips achterlaten. Daarnaast laten we zien hoe je in (online) archieven informatie over de Tweede Wereldoorlog kunt vinden.

Veel van onze verhalen in het Vastgoedboeken-onderzoek zijn begonnen dankzij lezers. Na onze eerste tv-uitzending werden we gemaild door tipgever Frank Andriesse uit Eindhoven. "Mijn vader heeft mij ooit een keer verteld dat hij één dag rijk is geweest", weet hij zich te herinneren. Nadat hij het verhaal over de Verkaufsbücher hoorde, vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Dankzij zijn inspanningen heeft de gemeente Eindhoven een onderzoek ingesteld naar het eigen handelen na de oorlog, en heeft Andriesse meer duidelijkheid over zijn familiegeschiedenis.

Header bij nieuws over onderzoek Eindhoven

Eindhoven erkent rol in slechte behandeling Joodse inwoners tijdens Tweede Wereldoorlog

'Gemeente droeg bij aan verschillend behandelen van groepen Eindhovense inwoners'

Tipgevers ontdekken ook dat zij nog aanspraak kunnen maken op financiële compensatie. In Groningen eist Hubert van Blankenstein een bedrag van ​​328.600 euro, omdat de woning van zijn grootvader voor een veel te laag bedrag is gekocht door de toenmalige burgemeester Jan Tuin. Ons onderzoek kan ervoor zorgen dat de feiten rondom deze kwesties boven tafel komen.

Kamplaan 8

Gemeente Groningen ontvangt tonnenclaim om voormalige burgemeesterswoning

Een kleinzoon van het Joods echtpaar Serphos-Menko, wier woning in de Tweede Wereldoorlog werd geroofd en doorverkocht, heeft een schadeclaim van ruim 3 ton ingediend

Ook tijdens onze lopende onderzoeken worden we regelmatig geholpen door lezers. Toen we wilden weten wat er met het Joodse geroofde vastgoed in Oldenzaal is gebeurd, kwamen we in contact met Jessica Voeten, de dochter van schrijfster Marga Minco. Met haar hulp hebben we na tientallen jaren een verloren gewaande familietak ontdekt en herenigd.

Header bij artikel over Minco's

Marga Minco herenigd met verloren gewaande familie na ons onderzoek naar Joods vastgoed in Oldenzaal

Hoe ons Vastgoedboeken-onderzoek meer bijdraagt dan alleen rechtsherstel.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.