Vakantie vieren op een camping in Nederland blijft populair. Vaak op een jaarplaats in een stacaravan of een chalet. De laatste jaren moeten campinggasten echter steeds vaker van de camping af voor de bouw van luxe vakantiehuizen. Hoe zit het eigenlijk met de rechten op een gehuurde standplaats? En wat kan je doen als de campingeigenaar de huur opzegt?

We krijgen een tip van Jeroen van Baal. Als kind al bracht hij de weekenden en vakanties door op de camping in Nieuwvliet-Bad aan de Zeeuwse kust. Zijn twee dochters genieten nu net zo van de camping en van krabbetjes vangen als Jeroen vroeger zelf deed. Maar dan valt er een brief van Roompot vakantieparken op de deurmat: ze gaan de camping overnemen. Alle campinggasten op het perceel moeten vertrekken voor de bouw van luxe vakantiehuizen.

Dit terwijl de vorige campingeigenaar 5 jaar daarvoor nog had toegezegd dat Jeroen nog jaren op de camping zou kunnen blijven staan. Daarom kocht hij toen een splinternieuwe stacaravan. Dat geld is hij nu grotendeels kwijt. “Het hele traject heeft ons tienduizenden euro’s gekost. We konden onze stacaravan voor een schijntje kwijt aan een handelaar, want zonder plek brengt een stacaravan amper iets op.”

Kan je zo’n situatie voorkomen? En als je er midden inzit, wat kan je dan nog doen?

Vaste standplaatsen moeten wijken voor luxe lodges

Michaël vreest voor camping waar hij opgroeide: ‘Mijn kleinkinderen zullen dit niet meer meemaken’

Seizoenskampeerders in Workum moeten plaatsmaken voor de nieuwe toerist

Goed om vooraf te weten

Het is goed om te weten dat een jaarcontract een tijdelijk karakter heeft, benadrukt de brancheorganisatie voor de recreatiesector HISWA-RECRON. Het tijdelijk karakter is beschreven in de voorwaarden en daar kunnen de recreanten bij aangaan van de overeenkomst al kennis van nemen. Het huren van zo’n jaarplaats is dus niet per se oneindig. HISWA-RECRON geeft daarnaast aan dat een ondernemer moet kunnen inspelen op de veranderende vraag van de markt. Dit kan als gevolg hebben dat een camping gaat herstructureren en de huurders van jaarplaatsen van de camping af moeten.

Op het moment dat je met chalet of stacaravan op een jaarplaats staat, ben je alleen eigenaar van de verplaatsbare accommodatie. Bij een jaarplaats huur je namelijk tijdelijk een stukje grond. De wet kent geen bijzondere regels voor het tijdelijk huren van grond. Er geldt hier dus geen huurbescherming voor.

Vakantiepark in Cadzand

Explosie huisjesparken in Zeeuws-Vlaanderen: ‘De rust en ruimte is ver te zoeken’

Het Kustpact verbiedt bouwen aan de kust, toch komen er alsmaar nieuwe vakantiehuisjes bij.

Waar moet je aan denken als je een jaarplaats boekt?

“Voordat je een huurovereenkomst sluit is het belangrijk om de campingeigenaar vragen te stellen over toekomstplannen van de camping”, adviseert Marcel van Wezel, advocaat gespecialiseerd in huurrecht. “Als de ondernemer hier geen concreet antwoord op heeft weet je eigenlijk al genoeg”, stelt hij. Laat het in je huurovereenkomst vastleggen als de ondernemer zegt geen plannen te hebben, adviseert Van Wezel. “Er zijn zat mensen die een overeenkomst aangaan, zonder deze toezegging erin op te nemen. Dit zorgt er later voor dat ze geen poten hebben om op te staan als de verhuurder onverwachts nieuwe plannen aankondigt.” Het is natuurlijk wel heel goed mogelijk dat een camping dit niet zwart op wit wil toezeggen.

Naast de schriftelijke overeenkomst is het belangrijk om te informeren naar de algemene voorwaarden van de camping. Kijk ook of de camping aangesloten is bij HISWA-RECRON. Voor deze campings gelden de RECRON-voorwaarden. In de voorwaarden is opgenomen dat er niet zomaar kan worden opgezegd bij herstructurering: er moet een concreet en uitvoerbaar plan zijn. Daarnaast geldt een opzegtermijn van 12 maanden. Verder heeft de consument recht op een tegemoetkoming in de kosten van de verplaatsing van het kampeermiddel naar een andere camping van 1482 euro. Volgens Van Wezel heeft de kampeerder echter vaak een hoger bedrag geïnvesteerd: “Als iemand 30.000 euro investeert in een chalet, dan is een vergoeding van 1482 euro een schijntje.”

Van Wezel drukt huurders op het hart om niet te veel te investeren op een jaarplaats. “Zorg dat je niet te veel geld investeert in je stacaravan of chalet en in de tuin daaromheen. Aangezien de tuin huurgrond is, is het niet van jou maar van de campingeigenaar. “Wees je ervan bewust dat als jij besluit te vertrekken dat jij je investering kwijt bent.”

Stacaravanbezitters moeten plaats maken voor de bouw van een nieuw recreatiepark

Stacaravanbezitters moeten wijken voor luxe vakantiehuisjes: ‘Jan Modaal komt in de knel’

Grote investeerders azen op de overname van campings om aan de groeiende vraag naar luxe vakantiehuisjes te voldoen.

Wat als de toekomstplannen veranderen?

Een voorbeeld: Je hebt recent voor een hoog bedrag een chalet gekocht. Bij de start van je huurovereenkomst heeft de campingeigenaar toegezegd dat hij geen herstructurerings- of verkoopplannen voor de toekomst heeft. Uiteindelijk besluit de beheerder de camping toch te herstructureren, terwijl jij met een gloednieuwe chalet op een jaarplaats staat. Als je een geschil hierover hebt met de campingeigenaar kan je naar de Geschillencommissie Recreatie of naar de rechter. De Geschillencommissie of rechter kan in zo’n geval mogelijk rekening houden met deze bijzondere omstandigheid.

Organiseer je!

Steeds meer recreanten organiseren zich om samen een vuist te maken. Een collectief biedt een betere rechts- en onderhandelingspositie. “Samen sta je veel sterker” zegt Van Wezel. Je kan als vereniging dus makkelijker bezwaar maken. “Daarnaast heb je als vereniging van een huurdersgroep ook financiële slagkracht. Gerechtelijke procedures zijn kostbaar en met 20 of 30 man samen heb je meer te besteden dan in je eentje.”

Zo is in oktober Recreanten Recht opgericht, een landelijke belangenorganisatie voor en door recreanten. De actiegroep streeft naar een wettelijke regeling die hen beschermt bij een faillissement, de verkoop van campings- en vakantieparken en de beëindiging van huurcontracten. De actiegroep wil ook de verdere afbraak van karakteristieke vakantieparken voorkomen. Op de website van Recreanten Recht is een petitie te vinden voor betere rechten voor recreanten. Dick Bussing van Recreanten Recht: “Er melden zich nu wekelijks belangengroepen van parken aan en we krijgen veel verhalen te horen over het herstructureren van parken. Mensen die hun spullen moeten pakken en wegwezen. Dat is wel de trend. Er moet een stop komen op deze ontwikkeling.”

De uitzending ‘De seizoenscamping verdwijnt’ is 22 november te zien op NPO2 om 22.15 uur

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.