Romy wordt in haar nieuwe woonwijk regelmatig lastiggevallen op straat. En ze is niet de enige. Ruim 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 25 jaar ervaart weleens ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte. Pointer start daarom een grootschalig onderzoek naar plekken waar vrouwen zich in Nederland onveilig voelen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Ze denkt dat het gewoon stoerdoenerij was, van die twee jongens op een scooter die haar vastgrepen toen ze op een zomeravond naar huis fietste. Maar echt fijn woont Romy niet meer in haar nieuwe, nog vrij onbewoonde, buurt in Utrecht. Ze overwoog zelfs om terug te verhuizen naar haar oude wijk, die levendiger is.

Ongewenst gedrag

Uit onderzoek van Plan International bleek in 2023 dat 83 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 25 jaar in de openbare ruimte seksueel ongewenst gedrag heeft ervaren. Zo is 60 procent weleens nagestaard en nagefloten, heeft 40 procent te maken gehad met opmerkingen, beledigingen of vragen van seksuele aard en een kwart is weleens achtervolgd. Het meeste gebeurt op straat of in parken, maar ook het openbaar vervoer, school, werk en de sportvereniging zijn veelgenoemde plekken. Ruim de helft voelt zich hierdoor zelfs tegengehouden om ’s avonds of in het donker naar buiten te gaan, ook als ze zelf nooit iets naars meegemaakt hebben.

Oproep: prik jouw onveilige locaties op de kaart

Pointer wil graag van zoveel mogelijk vrouwen en meisjes weten waar zij zich in Nederland onveilig voelen. We brengen in kaart wat voor plekken het zijn, waar ze zich bevinden en bekijken of er iets te verbeteren valt. De komende maanden doen we daar onderzoek naar, en jij kunt ons hierbij helpen. Waar voel jij je buitenshuis wel eens onveilig als vrouw? Laat het ons weten!

Het voorval op de Balijebrug, waar twee jongens op een scooter Romy intimideerden door haar vast te pakken, heeft haar aangegrepen. “Ze gingen naast me rijden, zaten aan mijn been en trokken aan mijn stuur. Dat is gewoon intimidatie, laten zien dat zij macht hebben.” Ze weet zich los te rukken en verstopt zich achter een auto. Op de brug zijn op dat moment geen andere mensen die haar te hulp kunnen schieten.

Een kleinere wereld

Doordat vrouwen buitenshuis worden lastiggevallen, voelen ze zich onveilig. Ook maakt het hun wereld een stuk kleiner. Zo blijkt uit de veiligheidsmonitor van 2023 dat vrouwen (van 15 jaar of ouder) zich vaker onveilig voelen in hun eigen buurt dan mannen (18 procent t.o.v. 12 procent). Ook sport 15 procent van de vrouwen onder de 25 niet (meer) buiten en ontwijkt de helft van hen bepaalde locaties.

Grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen

Hoe veilig is het op het conservatorium?

Denk aan plekken als de sportschool, waar je wordt nagekeken, of aan donkere fietspaden waar je niet goed kunt overzien of er misschien iemand in de bosjes schuilt. Of wellicht voel je je onveilig op een slecht verlicht metrostation of in een ongure parkeergarage. Maar ook een concertzaal of een festivaltent kunnen gevaarlijk aanvoelen, als je niet makkelijk kunt weglopen van iemand die te dichtbij komt staan. Vrouwen passen zelfs hun reisroute aan, vragen iemand om mee te rijden of slaan bepaalde uitstapjes over, omdat ze bang zijn dat hen iets overkomt.

Kettingslot in de aanslag

Desondanks doet maar 1 op de 10 vrouwen onder de 25 aangifte van een ongewenste seksuele ervaring. Romy nam deze stap wel, maar had niet veel aan de politie. Of ze de jongens kon omschrijven? En had ze het merk scooter en het kenteken onthouden? “Ik was gewoon doodsbang! Alsof ik dan op het kenteken van die scooter let!” Romy deelt nu altijd haar live locatie met vrienden, en ze houdt een kettingslot bij de hand in het kratje voorop haar fiets. “Dan kan ik in ieder geval uithalen als er iets gebeurt.”

Vul onze enquête in

Voel jij je buitenshuis ook wel eens onveilig als vrouw? Zet prikkers op onze kaart en laat ons weten waar!

Makers

Online redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.