Energieleveranciers beweren dat ze jouw CO2 uitstoot elders compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in zonne-energie, windmolens of het planten van bomen. Pointer dook in deze beloften en kwam erachter dat de realiteit minder rooskleurig is dan wordt voorgehouden. Reden voor SP en GroenLinks-PvdA om Kamervragen te stellen. 

Van de twintig energieleveranciers die het meest genoemd worden bij prijsvergelijkers, bieden er vijftien 'CO2-gecompenseerd gas' aan. Maar de onderbouwing van deze compensatie rammelt. Onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer toont aan dat de projecten waarin geïnvesteerd wordt, in sommige gevallen tien keer slechter presteren dan beloofd of zelfs helemaal geen compensatie-effect hebben.

Hoofdafbeelding

Je energieleverancier misleidt je met CO2-gecompenseerd gas. Check hier welke beloftes jouw leverancier doet:

Ontdek wat jouw energieleverancier je belooft met CO2-gecompenseerd gas en waarom zij die belofte niet waar kunnen maken.

“Huishoudens die graag groen willen doen, worden misleid met niet kloppende claims over CO2-compensatie voor gas. Hier schiet het klimaat weinig mee op, alleen de energieleverancier wordt hier beter van. Het zou goed zijn als het ministerie stelling neemt en zorgt dat de toezichthouder op kan treden tegen dit soort misleiding.”, vindt Sandra Beckerman van de SP. Daarom stelt ze naar aanleiding van onze publicaties Kamervragen aan Minister Jetten (D66) van Klimaat en Energie.

Beckerman wil van de minister weten welke stappen hij overweegt om de misleidende praktijken aan te pakken. Ook vraagt ze welke maatregelen hij overweegt ten aanzien van energiebedrijven die CO2-certificaten kopen van projecten die aantoonbaar veel minder CO2-uitstoot verminderen dan beweerd wordt. Ook Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA stelt Kamervragen. Zij wil onder meer weten of de minister overweegt wet- en regelgeving aan te passen om een verbod in te stellen op onterechte claims als “CO2-neutraal” en “CO2 gecompenseerd gas”.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.