Veel gemeenten hebben de schuldhulpverlening voor zelfstandig ondernemers niet of onvoldoende op orde. Dat blijkt uit onze inventarisatie onder 150 gemeenten. Bij bijna tweederde van die gemeenten is de hulpverlening onduidelijk of niet aanwezig, waardoor deze ondernemers buiten de boot vallen.  

Zelfstandig ondernemers hebben recht op schuldhulpverlening. Dat wordt in de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening die per 1 januari is ingegaan, nog eens duidelijk benoemd. Maar in de praktijk blijkt niet elke gemeente daar aan te voldoen op voorbereid. Pointer inventariseerde de beleidsplannen en websites van 150 gemeenten. Bij bijna tweederde van de gemeenten is het onduidelijk hoe de schuldhulpverlening wordt geregeld, bestaat deze niet, of worden ondernemers nog steeds nadrukkelijk geweigerd in de schuldhulpverlening.

Gewoon pech

Door de coronacrisis is de verwachting dat het aantal ondernemers dat straks in de schulden zit sterk gaat toenemen. De NVVK (vereniging voor schuldhulpverlening) verwacht dat dit jaar bijna 65.000 ondernemers in financiële problemen komen. Jacqueline Zuidweg is directeur van Zuidweg & Partners en helpt met haar bedrijf ondernemers met schulden in 140 gemeenten. Ook zij ziet dat het lang niet overal geregeld is: “In tweederde van de Nederlandse gemeenten heb je gewoon pech”. Ze wijt dit vooral aan een kennisgebrek bij gemeenten. “Het gaat veel te traag. Helemaal in deze coronacrisis hadden er al veel meer stappen gemaakt moeten worden.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in een reactie aan dat het “onacceptabel” is dat ondernemers niet goed worden geholpen. “Wij gaan gemeenten hierop aanspreken en gemeenteraden moeten colleges aanspreken.”

schulden interactive teaser

Een schuld is zo opgebouwd, maar lastig afbetaald

Niet alleen ondernemers zijn door de coronacrisis in de schulden terecht gekomen. Het CBS berekende vorig jaar dat er 650.000 mensen zijn met problematische schulden. Gevreesd wordt dat er nog eens dertig procent meer mensen schuldhulpverlening nodig hebben. Arre Zuurmond, Ombudsman Metropool Amsterdam, laat Pointer weten dat het “huidige systeem het stuwmeer van mensen met schulden niet meer aan kan. De grote aantallen mensen en de heftigheid van hun financiële problemen, vergen een oplossing buiten het systeem”.

Lege supermarktkar

‘Scheld problematische schulden veel eerder kwijt’

Voor mensen met problematische schulden is er vaak maar één echte oplossing: kwijtschelding. En dat moet veel sneller gaan gebeuren dan nu het geval is, zeggen experts.

Econoom Robin Fransman publiceerde onlangs voor de Argumentenfabriek en de Rabobank een rapport over de schuldenproblematiek. De totale schuld die uitstaat bedraagt ongeveer twee miljard euro. De maatschappelijke kosten van schulden worden geschat op acht miljard euro. Fransman: “Het systeem is stuk, we moeten de toegang tot hulp verlagen en het proces aanzienlijk versnellen”. Zowel Zuurmond als Fransman zijn van mening dat schulden eerder kwijtgescholden moeten worden.

Luister zondagavond 10 januari om 19.00 naar NPO Radio 1 naar de uitzending over de schuldenproblematiek in Nederland. Of kijk maandagavond 11 januari om 22:20 op NPO2 naar de uitzending over schuldhulpverlening aan ondernemers.

Makers

Verslaggever
Stagiair designer

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.