SP en D66 stellen schriftelijke Kamervragen naar aanleiding van de uitzending van Pointer over gehoorschade. Daarin wordt duidelijk dat het geluid tijdens gymlessen te hard is en vaak boven de wettelijke veilige geluidsnorm van 80 dB uitkomt.

Gymleraren klagen al jaren over slechte akoestiek in gymzalen. Toch wordt er te weinig gedaan om dit te verbeteren, stellen onder meer de Koninklijke Vakvereniging Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en de PO-Raad in onze uitzending. De school is weliswaar als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving van de docent, maar de gemeente vaak eigenaar is van de gymzaal. En zij hebben in veel gevallen geen geld voor het vernieuwen en renoveren van de gymzalen.

Kamervragen

SP en D66 stellen daarover schriftelijke Kamervragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo wil SP-Kamerlid Bart van Kent weten hoeveel controles er door de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn uitgevoerd in gymzalen en zwembaden en hoeveel overtredingen er zijn geconstateerd. Ook wil hij weten wat de minister gaat doen om ervoor te zorgen dat de geluidsnormen strikter nageleefd worden.

Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte wil van de minister weten hoeveel gymzalen niet voldoen aan de geluidsnormen. "Gymleraren en leerlingen verdienen een veilige gymzaal voor sportlessen. De slechte akoestiek in veel zalen moet daarom aangepakt worden. Het is mesjogge dat zowel docenten als leerlingen blootgesteld worden aan te veel geluid en daardoor potentieel gehoorschade oplopen.” Hij roept de minister op deze problemen met onderwijshuisvesting snel aan te pakken. “De kwaliteit van de lessen en gezondheid mag niet in gevaar komen."

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.