De deal die de gemeente Weert met een projectontwikkelaar sloot over een voormalig kazerneterrein roept vraagtekens op. Uit een reconstructie van Dagblad de Limburger blijkt dat de eigenaar van het terrein, projectontwikkelaar HQ, 1,7 miljoen euro te veel betaalde aan de gemeente. De verantwoordelijk wethouder ging na de deal bij de projectontwikkelaar werken. 

Volgens integriteitsexpert Toon Kerkhoff van de Universiteit Leiden roept de kazernedeal in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling op, zo zegt Kerkhoff tegen Pointer.

ReportersNL

ReportersNL is de rubriek van Pointer op NPO Radio 1 over regionale onderzoeksjournalistiek. Met Paul Bots van De Limburger over de vastgoeddeal in Weert. Integriteitsexpert Toon Kerkhoff (Universiteit Leiden) reageerde in de uitzending op het verhaal.

Meer over ReportersNL.

ReportersNL

Het kazerneterrein in Weert was tot eind 2014 het domein van de Koninklijke Militaire School. Ondanks protesten van de gemeente verhuisde deze uiteindelijk naar het Gelderse Ermelo. Het leegstaande kazerneterrein deed vervolgens 5 jaar dienst als asielzoekerscentrum.

Te veel betaald

De gemeente Weert wil niet dat het terrein na het afgesproken vertrek van het asielzoekerscentrum in 2020 leeg komt te staan en gaat op zoek naar een projectontwikkelaar. Het terrein is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, maar de gemeente wil zich ermee bemoeien zodat er geen vastgoedcowboys en er vooral geen woningbouw op het terrein komt.

De gemeente Weert komt in 2016 overeen met het Rijksvastgoedbedrijf dat de gemeente het terrein voor 7,6 miljoen euro koopt en het daarna meteen doorverkoopt aan een geschikte projectontwikkelaar. Maar de gemeente houdt een deel van het terrein zelf. Het deel dat uiteindelijk aan projectontwikkelaar HQ verkocht wordt heeft een taxatiewaarde van 5,9 miljoen euro.

Maar de gemeente vangt er 7,6 miljoen euro voor. Pure speculatiewinst, briest het Rijksvastgoedbedrijf destijds. Toch gaan zij uiteindelijk akkoord. De projectontwikkelaar en huidig eigenaar van het terrein zegt in de Limburger nooit een taxatie te hebben gezien: “Dit was de deal zoals die mij werd voorgelegd”, aldus Anton Poell van HQ.

Opmerkelijke overstap

Hoewel de gemeente aanvankelijk geen woningbouw wilde toestaan voor het kazerneterrein, lijkt de wind nu gedraaid. Het college van burgemeester en wethouders laat nu weten dat woningbouw ‘als drager’ mogelijk is. Woningbouw zou dan gebruikt kunnen worden om verliesgevende onderdelen van het terrein te financieren. Dat terwijl de inmenging van de gemeente in het project juist bedoeld was om woningbouw op het terrein tegen te houden. Mocht er woningbouw worden toegestaan dan is projectontwikkelaar HQ de grote winnaar, het terrein is dan naar verwachting miljoenen meer waard.

Twee jaar na de vastgoeddeal maakt de wethouder die destijds verantwoordelijk was voor de deal met HQ, Frans van Eersel, een opmerkelijke overstap. Hij keert in 2018 niet terug in het college en wordt vervolgens ingehuurd als adviseur door HQ. Zelf wil hij tegenover de Limburger niet inhoudelijk reageren: “Je mag ervan denken wat je wilt. Ik ben geen wethouder meer”, aldus van Eersel in de krant.

Integriteitsexpert Toon Kerkhoff reageerde in Pointer (NPO Radio 1) op de zaak. Ook te gast was Paul Bots, journalist van de Limburger.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.