Bij de meerderheid van vrouwen die sinds 2017 in Nederland zijn omgebracht, was de dader hun (ex-)partner. Het aantal gevallen van femicide of vrouwenmoord is in Nederland "fors hoger dan in omringende landen", schrijven het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en vrouwenopvangorganisaties. Ze roepen het kabinet daarom op tot actie.
Op meerdere vlakken zijn er stappen te zetten, schrijven de organisaties. "Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Bijna altijd door haar man, of ex-man. Vaak omdat een vrouw uit de relatie wil stappen of op een andere manier haar grenzen aangeeft." Veilig Thuis en opvangorganisaties roepen op tot een integrale, samenhangende aanpak van huiselijk geweld en femicide. Hier horen preventie en hulpverlening bij, maar ook opsporing en veiligheid.
Bij femicide is er vaak sprake van "intieme terreur", schrijven de oproepende organisaties, gekenmerkt door patronen van controle en dwang. Zo kunnen "stalking, geweld tijdens de zwangerschap [en] poging tot verwurging" de kans op een dodelijke afloop verhogen.
Risicofactoren voor partnermoord zijn al enkele decennia bekend. Toch wisselt de expertise in Nederland sterk. Met betere kennis kunnen hulpverleners, omstanders en slachtoffers dreigingen eerder herkennen. Veilig Thuis en de organisaties voor vrouwenopvang vragen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook om hulpverlening voor huiselijk geweld toegankelijker en laagdrempeliger te maken.
Ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid speelt een rol, schrijven de organisaties. Sneller meldingen van ernstig huiselijk geweld opvolgen en het veiliger maken om aangifte te doen, zijn hier voorbeelden van.
Pointer doet onderzoek naar huiselijk geweld en partnermoord. Kijk op 6 april 2023 de naar Pointer Data op NPO2, en luister Pointer Radio terug van 11 december 2022.