Onderzoeksjournalisten van Pointer gaan een maand lang aan de slag in Drenthe. Dat doen ze vanuit een pop-up redactie in een leegstaand winkelpand in het centrum van Emmen (Kerkpad 61). Daar kan iedereen tussen 12 april en 6 mei langskomen om tips en ervaringen uit de regio te delen.
Samen met Dagblad van het Noorden duiken de onderzoeksjournalisten van Pointer in bekende en onbekende kwesties die door inwoners van Drenthe worden aangekaart. De resultaten van het regionale onderzoek krijgen een landelijk platform in de vorm van vier radio-uitzendingen op zondagavond 19:30 uur, diverse artikelen op Pointer.nl en NPO Radio 1 en in een radio-uitzending op 21 mei. Mogelijk leiden de tips en het onderzoek ook tot een tv-uitzending.
“Op de voorgaande pop-up redacties droegen bewoners uiteenlopende onderwerpen aan. Bijvoorbeeld over de voortdurende mijnbouwschade in Heerlen, die net als in Groningen niet goed wordt afgehandeld. Ook waren bewoners van Almelo verbaasd en ontstemd over de kap van een groot aantal bomen, zonder dat zij goed op de hoogte waren gesteld. Per tip bekijken we of het onderdeel is van een groter maatschappelijk verhaal, en zo ja: hoe we dat dan kunnen aankaarten” zegt coördinator Pim Peterse.
Afvalwaterinjecties
Op woensdag 12 april organiseert de pop-up redactie een meet-up in evenementenlocatie De Hondsrug om kennis te maken met inwoners van Emmen. Presentator Niels Heithuis leidt een discussie over de gezondheidskloof in de Veenkoloniën, waarom leven de inwoners daar gemiddeld zeven jaar korter? In een tweede paneldiscussie bespreekt Heithuis met experts de afvalwaterinjecties door de NAM in Schoonebeek. Bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek Marijn Molema verzorgt een inleidende presentatie over de regionale onvrede.
Waarom lage levensverwachting Veenkoloniën?
Pointer organiseert op de zaterdagochtenden de zogenoemde ‘onderzoekstafels’ waar inwoners samen met deskundigen en journalisten onderzoek doen. Tijdens deze sessies gaan de onderzoeksjournalisten van Pointer met de gasten dieper in op de onderzoeksvraag waarom de levensverwachting van de bewoners van de Veenkoloniën zo laag is. Ze kijken naar thema’s als de zorg, bereikbaarheid en het armoedebeleid. De onderzoeksjournalisten laten daarnaast zien hoe ze te werk gaan en welke keuzes ze maken, waardoor de deelnemers als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen in het onderzoek. Meer informatie en gratis inschrijving: pointer.nl/Emmen.