In Waalwijk verschijnt de een na de andere logistieke blokkendoos in het groen. Buurtbewoner Marijke ervaart veel hinder van deze nieuwbouw van grote distributiehallen. Niet alleen door het heien, maar ook door de toegenomen verkeershinder.  

“Ik woon vlak bij de snelweg”, zegt Marijke uit het Brabantse Waalwijk.” Aan de andere zijde van de snelweg ligt een industrieterrein met daaromheen weilanden. Die zijn ze nu aan het vullen met distributiecentra.”

Verrommeling

We spreken Marijke voor ons onderzoek naar de uitbreiding van grote distributiecentra. Er komen steeds meer grote opslagloodsen in het land, vaak in de vorm van grote blokkendozen. Het College van Rijksadviseurs trok eind 2019 al aan de bel. Als de minister niet meer regie zou nemen, zou het tot ‘verrommeling’ van het landschap leiden en een afname van het groen, luidde de boodschap.

Protest tegen nieuw bedrijfsterrein

Van spandoek tot Raad van State: Marjolein voert jarenlang strijd tegen nieuw bedrijfsterrein in het groen

Marjolein de Graaff strijdt al jaren tegen de geplande ‘verdozing’ bij Tilburg. Nu vecht ze de plannen voor het beoogde industrieterrein aan bij de Raad van State.

Vrachtwagens

Dit is iets waar Noord-Brabant mee worstelt. In deze provincie staan heel wat grote XL- en XXL-distributiecentra (met een oppervlakte groter dan 20 of 40 duizend vierkante meter). Dit vanwege de nabijheid van mainport Rotterdam en de geschikte uitvalsbasis naar Duitsland en België, wat handig is voor het transport van de opgeslagen goederen. De provincie wees daarom een aantal locaties aan waar enkel nog nieuwbouw van grote distributiecentra mag komen. Waalwijk is er een van. Maar ondanks deze regels, ondervinden omwonenden nog steeds overlast.

Zo ervaart Marijke veel hinder van het verkeer, want met de komst van de grote distributiehallen neemt ook het personenverkeer van de mensen die er werken, en de vrachtwagens die de ladingen komen ophalen enorm toe.

Bevoorrading voor online shoppen

Logistiek vastgoedinvesteerder: ‘Integreer distributiecentra in de maatschappij’

Grote distributiecentra zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Maar het is onwenselijk om enorme ‘blokkendozen’ neer te zetten, vindt deze vastgoedinvesteerder.

“De verkeerswegen zijn niet ingesteld op de komst van zoveel vrachtwagens”, legt ze uit. “We hebben bijvoorbeeld een viaduct waar geen vrachtwagens onderdoor passen. Bijna wekelijks zit hier een vrachtwagen onder vast met schade aan het viaduct en enorme verkeeropstoppingen tot gevolg. En dan heb ik het niet eens over het uitzicht en het verlies van het groen.”

Overlast

In Waalwijk staat onder meer een grote hal van de bekende online winkel bol.com. En hoewel Marijke zelf ook af en toe een pakketje online bestelt, vraagt ze zich toch af wat de toegevoegde waarde is van die grote blokkendozen bij haar in de buurt. “Het heien en bouwen zorgen voor veel geluidsoverlast”, licht ze toe. “Verder loopt het centrum hier helemaal leeg met winkels, terwijl aan de rand van de stad enorme hallen verschijnen.”

Toen ik hier 11 jaar geleden kwam wonen, bestond deze overlast niet in die mate

Buurtbewoner Marijke

Distributiecentra zorgen voor werkgelegenheid, iets wat zeker positief is, vindt Marijke. Alleen ziet ze de werknemers met de auto komen. En dat draagt ook weer bij aan files.

“Het voelt oneerlijk dat grote bedrijven zoveel geld verdienen aan zo’n project terwijl jij als omwonende alleen maar hinder ervaart, het voelt alsof het voor mij persoonlijk geen meerwaarde heeft”, zegt ze. “De woningmarkt zit vast, de keuze om te verkassen is er niet. Toen ik hier 11 jaar geleden kwam wonen, bestond deze overlast niet in die mate.”

De tv-uitzending van Pointer ‘In opstand tegen logistieke blokkendozen’ is zondagavond 24 april om 22:10u te zien op NPO2.

Verdozing van Nederland

Omwonenden in verzet tegen ‘blokkendozen’: ‘Geen logische plek voor een groot distributiecentrum’

Komt er een groot distributiecentrum bij jou in de buurt?

Zijn er plannen om een groot distributiecentrum te bouwen bij jou in de buurt? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je ervaring.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.