Maandenlang worstelt Nick met het betalen van zijn zorgverzekering, huur en belastingen, totdat hij echt diep in de schulden terechtkomt. Hoe komt hij er weer bovenop?
Nick (26) kampt met problematische schulden nadat hij zijn baan is verloren door de coronacrisis. Facturen en aanmaningen van de huur, de zorgverzekering en de Belastingdienst stapelen zich op. “Ik keerde in mezelf en dacht: als ik niet reageer, dan gaat het vast over.” Hij krijgt ook een paar verkeerboetes, die - doordat hij ze niet betaalt - zo snel oplopen, dat hij nu nog bezig is om deze terug te betalen.
Zwarte periode
Het is een donkere periode voor Nick, zijn loopt uiteindelijk op tot zo’n 25.000 euro. "De eerste periode had ik niet zo door dat ik schulden aan het opbouwen was”, legt Nick uit. “Ik schaamde me er ook voor. Maar ik dacht: dit los ik wel op. Dit kan ik wel."
Hij bedenkt zelf een plan om eruit te komen: “Ik dacht: als ik veel ga werken in de horeca, los ik het wel af. Dus werkte ik 6 dagen in de week, soms wel 10 of 11 uur op een dag. Dat hield ik 3 maanden vol.” Nick werkte zich suf en wist een paar duizend euro af te betalen. “Ik was er blij mee, maar het sloopte mij volledig. En de aanmaningen bleven maar binnenkomen.”
Rust
Een echte uitweg blijft uit voor Nick. En door zijn schaamte, zoekt hij geen hulp. Het is uiteindelijk zijn vader die aan de bel trekt en hem in contact brengt met ONSbank, een stichting die jongeren met geldproblemen een half jaar ‘schuldrust’ geeft. Dat is een periode waarin schuldeisers geen brieven sturen of langsgaan bij de deur, zodat jongeren met een schuldcoach orde op zaken kunnen stellen en werken aan gedragsverandering.
De aanmaningen bleven maar binnenkomen
Nick is niet de enige die worstelt met schulden. Een kwart van de jongeren heeft een schuld, blijkt uit een peiling van incassobureau Flanderijn onder 18- en 30-jarigen. “Buy now, pay later-bedrijven maken het voor jongeren ook heel gemakkelijk om geld uit te geven dat je niet hebt”, zegt Nick. “Sommige jongeren zijn daar vatbaarder voor.”
Aflossen
Inmiddels heeft Nick weer grip op zijn leven en financiële situatie. “Ik heb net 3 betalingsregelingen afgerond”, meldt hij verheugd. Het einde komt in zicht. Hoewel er nog een flink bedrag openstaat bij het CJIB, de instantie die verkeersboetes int, hoopt hij dat straks ook versneld te kunnen aflossen. "Geld zal altijd een rol blijven spelen. Ik check altijd mijn rekening of er genoeg opstaat, voordat ik bij de pinautomaat betaal. Maar ik ben blij dat het einde in zicht is."
Bekijk hieronder onze eerdere uitzending over schulden: