Ondernemer Julius Krechting lijkt de spin in het web van tenminste tweeduizend sites met nepprofielen in Nederland en Denemarken. Dat blijkt uit ons onderzoek online oplichting, over datingsites met nepprofielen. Krechting is onder meer de eigenaar van het bedrijf The Right Link, één van de grootste spelers in de fictieve datingmarkt. Deze maand publiceerde hij een nieuwe gedragscode voor chatmedewerkers, blijkt uit interne mails die wij in handen hebben. Daarnaast reageert hij voor het eerst uitgebreid op de commotie die is ontstaan rondom datingsites met nepprofielen, waar mannen veel geld betalen om te chatten met vrouwen die niet bestaan.

Toezichthouder ACM onthulde eerder dat ze onderzoek doen naar duizenden van dit soort websites. Met als belangrijkste vraag: is er sprake van misleiding? Voor verschillende deskundigen staat vast dat de kleine lettertjes in veel gevallen de gebruikers niet genoeg waarschuwen voor het feit dat de vrouwen nep zijn en dat afspreken niet mogelijk is. ‘Mensen worden voor de gek gehouden en misleid, dat is wel duidelijk,' zei strafrechtadvocaat Spong hier toen over.

Uitgelicht

Strafrechtadvocaat Gerard Spong / ANP

Strafrechtadvocaat Spong: ‘Dit schurkt aan tegen het misdrijf oplichting’

Reactie The Right Link

The Right Link reageert nu voor het eerst op die aantijgingen. ’Zodra een bezoeker op de website terecht komt, wordt hij er op attent gemaakt dat de website fictieve profielen bevat. Deze informatie wordt vervolgens nog enkele keren herhaald.’ Toch krijgen we binnen enkele dagen bijna tweehonderd tips binnen. Vaak van oudere, eenzame mannen, die zich na het zien van de vorige uitzending over dit onderwerp pas realiseren dat ook zij hun hoop hebben gevestigd op een nepprofiel. Samen gaven ze er al tienduizenden euro’s aan uit. The Right Link ontkent dat het alleen om kwetsbare ouderen gaat. ‘De diensten die wij aanbieden worden gebruikt door bezoekers vanuit alle lagen van de bevolking en elke leeftijdscategorie, uiteraard vanaf 18 jaar en ouder. Dat wij ons zouden richten op ouderen en zwakkeren in de samenleving is pertinent onjuist.’

Spin in het web

Vragen over wie nu de eigenaar is van dit virtuele flirt-imperium, worden als ‘niet relevant’ bestempeld. In ons onderzoek, dat we gestart zijn na een tip van collega’s in Denemarken, komt steeds dezelfde naam naar boven: Julius Krechting, een Nederlandse ICT-ondernemer. Hij lijkt de spin in het web van duizenden sites met nepprofielen. In Nederland via het bedrijf The Right Link B.V. En in Denemarken als oprichter van het bedrijf Boost Web Activities. De één heeft een structuur van vennootschappen die uitkomt in Hongkong en bij de ander leidt het spoor naar belastingparadijs Belize. Het stapelen van vennootschappen met als eindbestemming een exotisch belastingparadijs is volgens fraude-expert Cees Schaap een manier om de eigenaar van een onderneming af te schermen en om geld weg te sluizen.

Uitgelicht

Cees Schaap, SBV Forensics / De Monitor

Fraude-expert: ‘Brein achter foute datingsites moeilijk op te sporen’

Gedragscode

Het management van The Right Link laat weten dat er wat hen betreft geen sprake is van illegale praktijken of misleiding. Maar uitgerekend deze maand publiceren ze een aangescherpte gedragscode voor de chatmedewerkers. Daarin wordt tot in detail beschreven hoe klanten wel verleid maar niet misleid mogen worden. Het verbod op bepaald woorden is nieuw, blijkt uit interne emails die wij gekregen hebben van een anonieme medewerker. Het gaat bijvoorbeeld om woorden als daten, liefde, relatie, afspreken en samenwonen. Woorden als flirten, fantaseren, rollenspel, vreemdgaan en dromen zijn wel akkoord.

Houd de zaken gesloten voor de buitenwereld. Loop niet naar de eerste de beste krant.

The Right Link

De medewerkers worden tenslotte nadrukkelijk gewezen op de zogenaamde geheimhoudingsplicht: 'Houd de zaken gesloten voor de buitenwereld. Loop niet naar de eerste beste krant. In dat geval zul je mogelijk aansprakelijk gesteld worden.’ Zou daar onder meer in staan. Het is de vraag of het voldoende is om uit handen van de toezichthouder te blijven. Autoriteit Consument & Markt maakt binnenkort bekend of ze maatregelen neemt.

Makers

Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.