De Belgische en Duitse politie zien een stijging van het aantal Nederlandse drugslabs in het grensgebied. Drugscriminelen verkleinen zo hun pakkans door de gebrekkige samenwerking tussen politiekorpsen aan beide zijden van de grens.

In België zijn vorig jaar 28 drugslabs opgerold, een derde meer dan in 2019. De meeste hebben een link met Nederlandse drugscriminelen, vertelt Marc Vancoillie, commissaris bij de Belgische federale politie.

Dumpingen in Duitsland

De Duitse politie ontmantelde de afgelopen jaren drie drugslabs in Noordrijn-Westfalen, een Duitse deelstaat die grenst aan Nederland. Uit een analyse van de daar aangetroffen stoffen, sporenonderzoek en aangetroffen Nederlandse voertuigen blijkt dat de daders Nederlanders zijn. Maar Duitsland ziet vooral Nederlandse betrokkenheid bij dumpingen van drugsafval. Hoofdinspecteur Andreas Heisig: “Het gaat om substantiële hoeveelheden die de natuur ernstig bedreigen. Het opruimen daarvan brengt kosten met zich mee die in de honderdduizenden euro’s lopen.”

Beter samenwerken

Nederlandse drugscriminelen breiden uit naar het buitenland om de pakkans kleiner te maken, zegt Vancoillie. “In België zijn ze niet bekend, hier kunnen ze gewoon over straat lopen. Omgekeerd kunnen wij niet zomaar in de auto stappen en handelingen treffen in Nederland.” Volgens criminologe Charlotte Colman van de Universiteit Gent profiteren criminelen hier ook van. “De samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse politie is te ad hoc en zou meer structureel en systematisch moeten plaatsvinden”, zegt Colman.

Maar ook met Duitsland loopt de samenwerking tussen de politiediensten niet vloeiend. Commissaris Andreas Heisig: “Verschillen in het rechtssysteem leiden keer op keer tot moeilijkheden met de communicatie, omdat de Duitse politie informatieverzoeken doet terwijl de Nederlandse politie zo’n zaak eerder als onbelangrijk classificeert. En dat weten de verdachten.” Heisig doet een appèl op de Nederlandse politie: “Er moet een betere samenwerking komen, want alleen samen kunnen we deze internationale criminaliteit succesvol bestrijden.”

Meer over dit onderwerp in onze radio-uitzending, zondag 9 mei om 19:00 uur op NPO radio 1.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.