Het aantal (dodelijke) verkeersongelukken in 2022 is weer gestegen, zo bleek afgelopen maand. Vooral onder fietsers is het aantal ongelukken opgelopen. We herstarten ons onderzoek Verkeersveiligheid. Wat is het gevaarlijkste verkeerspunt bij jou in de buurt?

Een doodnormale maandagochtend op het gevaarlijkste kruispunt van Hilversum: Zuiderweg/Kleine Drift, vlakbij station Hilversum Centraal. Buurtbewoner Annette Leene komt aangefietst: “Met mijn 10-jarige zoon moet ik hier iedere week langs voor de voetbaltraining. Maar met hem fiets ik hier liever niet langs, we gaan dan een straatje om”. Ze vindt het kruispunt te druk en onoverzichtelijk. Auto’s zien de fietsers slecht aankomen, zo zegt zij. In 2019 heeft RTL Nieuws alle door de politie geregistreerde ongelukken van de 3 jaar ervoor in kaart gebracht. Het kruispunt Zuiderweg/Kleine Drift was toen één van de twee Hilversumse ‘black spots’: er waren in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeurd. Annette Leene heeft net haar dochter van twaalf naar school gebracht. “Ik doe dat nog omdat het in de spits zó druk is. ‘s Middags fietst ze wel alleen naar huis.”

Deel jouw verhaal

Het stijgende aantal verkeersslachtoffers is alarmerend. Waar gaat het mis bij jou in de buurt? Waarom is dat een gevaarlijke plek? Tip ons!

Kruising Kleine Drift/Zuiderweg

Annette Leene vraag zich grappend af of ze een overbezorgde moeder is omdat ze haar dochter van 12 nog naar school brengt, maar de statistieken laten zien dat je opnieuw meer gevaar loopt in het verkeer. Na decennialange afname is het aantal verkeersdoden sinds 2014 weer aan het stijgen. Volgens het CBS waren er in 2022 27 procent meer verkeersdoden dan het jaar ervoor. Van de 737 mensen die omkwamen door een verkeersongeval waren er 291 fietser. Dat zijn er de afgelopen jaren steeds meer geworden.

Senioren op de elektrische fiets

Dan komt Beatrijs Hollander aangefietst, een 65-plusser op een elektrisch model. Ze heeft een helm op. “Ik heb ‘m al heel lang, maar hij lag in de kast. Toen zag ik laatst op tv een item over verkeersveiligheid en nu zet ik ‘m op. Ik hou van het leven! Vriendinnen klagen over raar haar, maar daar heb ik lak aan,” vertelt ze monter. Een groot deel (44 procent) van de verongelukte fietsers in 2022 was 75 jaar of ouder. En ook het aantal ongelukken met de elektrische fiets neemt toe. Hollander vindt de kruising Zuiderweg/Kleine Drift onoverzichtelijk: “Het is een raar punt. Je moet echt heel goed opletten.”

Kruispunt Kleine Drift/Zuiderweg bovenaanzicht

Aanpassing: fietspad ‘uitbuigen’

Ook de gemeente Hilversum erkent het gevaar op de kruising Kleine Drift/Zuiderweg. Het is volgens hen een van de gevaarlijkste kruispunten in de gemeente. In 2019 zijn ze aan de slag gegaan: verkeersdrempels voor auto’s zijn dichter bij het kruispunt gelegd en het fietspad is ‘uitgebogen’ (de bocht is ruimer gemaakt) waardoor auto’s de fietsers beter aan kunnen zien komen. Beatrijs Hollander vindt ‘m ietsje veiliger geworden, maar Annette Leene merkt weinig verschil. Of de aanpassingen effect hebben gehad weet de gemeente niet, dat is niet onderzocht.

Oproep!

Het aantal verkeersslachtoffers stijgt weer de afgelopen jaren. Wat is een gevaarlijke plek bij u in de buurt? En waarom wordt het verkeer weer gevaarlijker? Laat het ons weten!

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.