Voor onze test hebben we twaalf apparaten afgeluisterd.
Om precies te leren wanneer en met wie de apparaten communiceren, besloten we om ze af te luisteren. Dat gaat zo: Om andere netwerkverbindingen zo veel mogelijk uit te sluiten, draaien we een schoon live besturingssysteem (Fedora 29) op onze laptop. Vervolgens sluiten we via usb een mifi router aan met een 4G simkaart. We maken een wifi-hotspot van onze laptop en sluiten de camera’s, slimme lampen en thermostaten daar voor een paar minuten op aan. Willen de apparaten contact maken met internet, dan verloopt dat nu via onze laptop. We installeren vervolgens het programma Wireshark als luistervink. Dat programma analyseert al het netwerkverkeer en kan ons precies vertellen met wie de slimme apparaten contact maken. Ook gebruiken we Nmap om de producten uit te lezen. Nmap kan ons namelijk vertellen van welke software de camera’s en thermostaten gebruikmaken. Zo hebben de camera’s bijvoorbeeld Linux als besturingssysteem, dat ervoor zorgt dat ze functioneren. Ook zijn ze uitgevoerd met een webserver, waarmee je de camera’s op afstand kunt bedienen.
De apps hebben we geïnstalleerd op een Android telefoon, die we eerst terugzetten naar fabrieksinstellingen. Daarna maken we een test e-mailadres aan. Vervolgens hebben we via de app NetworkConnections de netwerkactiviteit van de telefoon gemonitord. Zo konden we zien met welke servers de apps verbinding maken.
Nadat we alles hadden klaargezet, hebben we via Wireshark een lijstje gemaakt van de IP-adressen waarmee de apparaten allemaal verbinding maakten. Daar voegden we de IP-adressen van de mobiele apps aan toe. Tenslotte hebben we de inhoud van de pakketten bekeken, vooral HTTP pakketten omdat deze niet versleuteld zijn. Met een zelfgeschreven script hebben we vervolgens met behulp van ‘whois’ de locatie en services op deze IP-adressen opgezocht.