De woningmarkt is overspannen, zeker voor huurders. Wat kun je doen als je veel betaalt voor een slecht huis? Pointer (KRO-NRCV) zocht het voor je uit: 5 tips voor nieuwe huurders.
1: Nieuw huis? Geef door wat er mis is
Gefeliciteerd met je huurhuis! Helaas kan er best wat mankeren aan de woning, maar dat hoeft niet erg te zijn. Geef het alleen wel door aan de verhuurder. Sluit een raam niet goed? Zit er schimmel in de slaapkamer of de douche? Of blijven de radiatoren warm, ondanks dat de knop is dichtgedraaid? Een beetje warme radiator kan al een hoge energierekening opleveren als je er niets aan doet. Maak dus foto’s van wat er mankeert en stuur een mailtje naar de verhuurder. Handig om dit als bewijs te hebben. Wie namelijk bij de start van de huur niet zegt dat iets stuk is, accepteert de mogelijke gebreken. En dat kan later gedoe opleveren.
2: Check binnen 6 maanden je huurprijs
Hoge huur? Laat in de eerste 6 maanden van een nieuw contract je huurprijs checken op huurcommissie.nl. Iedereen mag dit doen, ook als er net een vast huurcontract is ingegaan. Trek gewapend met een rolmaat door je woning en vul deze gegevens in. Hoe groot is de woonkamer, de slaapkamer, de berging. Hoe lang is het keukenblad? Ook moet je invullen welk energielabel jouw huis heeft (vul daarvoor hier je postcode en huisnummer in), of het toevallig een monument is en hoe hoog de woningwaarde is (WOZ). Dat laatste kun je hier opzoeken. Vul alles in en je ziet hoeveel huur de overheid acceptabel vindt.
Ook zie je op deze website hoeveel huurpunten je hebt volgens het puntensysteem. Zijn dat er minder dan 148? Dan heb je een 'sociale huurwoning' en zou je dus hooguit de huur moeten betalen die deze website toont. Vraagt je huurbaas toch meer, bijvoorbeeld 1100 euro per maand terwijl het maar 650 mag zijn volgens de website? Maak dan snel bezwaar. Want wie langer dan 6 maanden wacht, heeft de hoge prijs geaccepteerd. En dat is frustrerend, weet Marcel Trip van de Woonbond. “Helaas zien we vaker dat mensen dit niet weten en dan vastzitten aan een huurprijs die compleet is losgezongen van de kwaliteit van de woning.” Wees dus op tijd.
3: Ga op gebrekenjacht:
Heb je aanhoudende problemen, zoals schimmel, loszittende kozijnen, beroerde ventilatie of lekkages? Het kan reden zijn voor huurverlaging. Er is zelfs een ‘gebrekenboek’ waarin staat wat wel en wat niet acceptabel is. Zo mag een huis smalle kieren hebben, maar bij een kier van 8 mm of groter mag je wél huurkorting afdwingen. Als je in een sociale huurwoning woont, kun je hiervoor naar de Huurcommissie stappen. Soms ontstaat er wel discussie of iets de schuld is van de huurder of de verhuurder. Maar daarvoor hebben gemeenten soms huurteams, te vinden op bijvoorbeeld Mijnhuurteam, Woon of via de Woonbond. Die kunnen je hiermee helpen.
4: Huurverhoging? Maak bezwaar
In april ploft bij veel mensen een brief op de mat met de nieuwe huurprijs. Ook daar kun je tegenin gaan. Schrik niet van dreigementen die verhuurders soms uitspreken. Een bezwaar indienen mag en is vrij simpel: een kwestie van een brief of berichtje sturen vóórdat de huurverhoging ingaat. Is het een sociale huurwoning, dan moet de verhuurder met een ander voorstel komen óf een zaak starten bij de Huurcommissie. Jij hoeft dit dus niet te doen. Lever wel argumenten aan waarom de voorgestelde huurprijs niet klopt. Zoals: er zijn gebreken, de huur stijgt meer dan is toegestaan (in 2024 maximaal 5,8 procent voor sociale huurwoningen). Of de huur wordt hoger dan mag volgens het puntensysteem. Komt er een zaak en verlies je die, dan kost je dat maximaal 25 euro.
5: Stap naar de kantonrechter, zelfs bij enkelglas
Woon je in een huis in de vrije huursector? En huur je ook al langer dan 6 maanden? Dan heb je niet zo veel opties meer. Voor jou rest de kantonrechter en dat is duur en tijdrovend. Toch zijn er ook voordelen, want de kantonrechter kan over meer zaken oordelen dan de Huurcommissie. “Die is er voor bouwkundige gebreken”, zegt jurist Peter Commandeur, die geregeld huurders met problemen bijstaat. “Maar de kantonrechter kan ook een uitspraak doen bij bijvoorbeeld burenoverlast.”
Zo zag Commandeur dat de kantonrechter zelfs een harde uitspraak deed over het enkelglas in het huis van Christine ten Duis. De huurster en stichting !Woon hadden een zaak gestart om dit enkelglas aan te merken als 'gebrek', en tot velen verrassing lukte dat. Dat is bijzonder, want officieel mag een huis enkelglas hebben. Maar volgens de rechter is het in het geval van Christine niet houdbaar in deze tijden van energiecrisis. En dat biedt hoop voor andere huurders die ook nog door beroerde koude ramen kijken.
Soms krijgen huurders zelfs extreme kortingen. Zo accepteerde een huurder in Amsterdam een kamer met een huur van 1950 euro per maand. Maar na een zaak daalde die prijs tot slechts 95 euro. Er bleek zoveel mis dat een hogere huur niet acceptabel was. Dus in deze woningmarkt is het aanbod vaak laag, je positie zwak en verzet tegen een huurbaas lastig. Maar verzet loont soms absoluut.
Bekijk hieronder de uitzending 'Huurders in de knel' terug: