Jaarlijks laait er een discussie op over jongeren die studeren met behulp van medicijnen die hun concentratie verhogen of de stress verlagen. Pointer is benieuwd hoe jongeren aan hun ‘smartdrugs’ komen als het via vrienden of de huisarts niet lukt. 

Bestel jij je 'smartdrugs' online?

Heb jij wel eens online een medicijn als ritalin of anti-zenuwenpilletjes besteld om beter te studeren? We zijn benieuwd naar je ervaring. Deel je verhaal via de knop hieronder of stuur een appje op 06-211 08 764. We zullen niet je naam of verhaal gebruiken zonder jouw toestemming.

Dat examenperiodes stress opleveren is bekend. Dat jongeren veel prestatiedruk voelen ook wel. Maar dat velen hier medicatie voor slikken, lijkt pas de laatste jaren doorgedrongen. Bijna 1 op de 20 studenten zegt bijvoorbeeld ADHD-medicatie te gebruiken zonder doktersrecept om de concentratie te verhogen. En in de eindexamenperiode zijn er flink meer jongeren die op doktersrecept hun stress verlagen met bètablokkers, zo meldt NRC.

Zowel kinderen als volwassenen met de diagnose AD(H)D kunnen hiervoor medicatie voorgeschreven krijgen. De bekendste is Ritalin, een merknaam van methylfenidaat, maar er zijn genoeg varianten die allemaal net iets anders werken in je brein.

Online medicijnen bestellen

Omdat ADHD-medicijnen en bètablokkers na een diagnose alleen door de psychiater of de huisarts voorgeschreven kunnen worden, zullen veel mensen zonder recept hun pilletjes van vrienden of kennissen moeten krijgen. Óf via het internet.

Want tal van middelen die officieel alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn, zijn ook online te bestellen, buiten de dokter om dus. Zo onderzocht Pointer eerder de handel in het schurftmiddel ivermectine dat als (onbewezen) alternatief voor coronavaccins wordt gepromoot. Op de websites van Russische criminelen bleken, naast ivermectine, tal van medicijnen aangeboden te worden die alleen door een arts voorgeschreven mogen worden. Zoals ritalin en bètablokkers.

Druk!

Hoe houd je je staande in een wereld waar de verwachtingen steeds hoger worden? Veel jongeren ervaren grote druk om aan hoge verwachtingen te voldoen. Op school of studie, op sociale media, in hun sociale leven met vrienden en familie. En ondertussen hangen grote wereldwijde crises over het klimaat en de woningnood als een donkere wolk boven het hoofd. KRO-NCRV houdt met het journalistieke dossier Druk! de vinger aan de pols van jongeren. Wat betekent deze druk voor hen? En vooral: hoe kunnen we met elkaar lucht geven aan de toekomstige generaties?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.