Video’s van uit de hand gelopen demonstraties, foto’s van oplichters op Facebook: bij Pointer analyseren we vaak beelden om de feiten boven tafel te krijgen. Zaken in de achtergrond - zoals gebouwen en reclame-uitingen - geven ons hints over waar en wanneer een foto of video precies is genomen. En die hints helpen ons om te reconstrueren wat er precies is gebeurd. Wil je zelf met deze onderzoekstechniek aan de slag? Of vind je het leuk om ons te helpen met dit soort zoekopdrachten? Doe dan mee.
We onderzoeken namelijk de mogelijkheid om een Nederlandse community op te bouwen met mensen die ons willen helpen met het verzamelen en analyseren van openbare beelden, zoals camerabeelden of foto’s op sociale media. Dat doen we natuurlijk alleen als het publiek belang daarbij gediend is. Bijvoorbeeld als we onderzoeken wat er precies is gebeurd bij grote rellen, zoals onlangs in Eindhoven en op het Museumplein in Amsterdam. Of wanneer we vermoeden dat de privacy van mensen in het geding is.
Om ons daarbij te helpen heb je geen bijzondere kennis nodig. Je moet het vooral leuk vinden om te puzzelen en een scherp oog hebben voor detail. Kun jij die hint op een foto of video vinden die ons kan vertellen waar en wanneer het is geschoten? Of kun jij die ene relschopper spotten in een grote massa?
Zo zijn we op zoek naar de exacte locatie van het onderstaande beeld. Waar is dit opgenomen? We gebruiken hiervoor openbare camerabeelden die te zien zijn via de website Insecam.org. Op die site staan camerabeelden van allerlei beveiligingscamera’s wereldwijd, ook in Nederland. Deze camera’s hebben geen wachtwoordbeveiliging en daarom kunnen de beelden zomaar openbaar geplaatst worden. Soms heeft de eigenaar van de camera niet door dat de beelden door iedereen te zien zijn of kan de privacy van mensen in het geding zijn. Is dat het geval, dan zullen we de eigenaar daarvan op de hoogte stellen.
Gevonden: lift
De laatste zoekopdracht was een lastige, maar we weten nu waar de onderstaande lift is. De onbeveiligde camera bleek aan de De Lairessestraat in Amsterdam te hangen. Bernard stuurde ons het juiste antwoord. Hij vergeleek de beelden vanuit de lift met foto’s die hij op oozo.nl vond. Helaas vertelde Bernard ons niet hoe hij in eerste instantie bij het adres kwam. Dat hopen we nog te horen. In elk geval is de eigenaar van het appartementencomplex op de hoogte gesteld en de camera uitgeschakeld.
Gevonden: supermarkt
De supermarkt werd snel gevonden. Het is een Sahan in Schiedam, laat Chris ons weten. Hij kwam erachter door het IP-adres in een WHOIS-database op te zoeken. Daarmee vond hij de locatie. "Daarna wat zoekopdrachten in Google met 'supermarkt Schiedam'", mailt hij. We hebben de supermarkt op de hoogte gesteld van de open camera, maar nog geen reactie ontvangen. Volgende week een nieuwe zoekopdracht.
Gevonden: Conferentieruimte
Ook deze camera is inmiddels gevonden. Het was geen eenvoudige klus, maar Rense wist de juiste locatie te achterhalen. Op de beelden zag hij biddende mannen en wist zo dat het om een moskee of gebedshuis zou gaan. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de vloer vermoedde hij dat er een ronde koepel op het dak van het gebouw zou staan. Dat bleek juist. Het IP-adres van de camera bracht hem naar Oegstgeest. En daar vond hij een Islamitisch Centrum met ronde koepel op het dak. We hebben het Centrum inmiddels op de hoogte gebracht. En zij zeggen blij te zijn met de waarschuwing. De camera is inmiddels offline gehaald. Goed werk Rense!
Gevonden: Jachthaven
Deze jachthaven blijkt voor Hotel Oostergoo in Grou (Friesland) te zijn. We kregen veel reacties binnen. Monique, Ron, Johan en Chris waren de eersten die de locatie bij ons meldden via Twitter. Dank voor jullie goede inzending! We nemen contact met jullie op.
Gevonden: Tennisbaan
Eerder vroegen we jullie om mee te zoeken naar de locatie van deze tennisbaan. Er werd veel gereageerd en de locatie was al snel gevonden: Tennispark Duinvliet in Haarlem. Stephan vond de locatie dankzij de vlaggen in de achtergrond. “Je kunt het lezen op de groene vlag die er hangt en de bordjes bij de banen komen overeen met foto's op Google Maps”, vertelt hij. De tennisbaan is vervolgens via Google snel te vinden. Dank Daniël, Marc, M. Dell, Hidde, Jorrit, Henrik, Stephan, Annelie, Lars, Wendy, Edwin, Mark, Stijn voor de goede inzendingen! We nemen contact met jullie op.
Dit onderzoek maakt deel uit van het Accelerator-programma van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.