Een 39-jarige drugscrimineel die onlangs veroordeeld is tot 8 jaar cel is één van de oprichters van een thuiszorgbedrijf en twee zorguitzendbureaus. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer en Follow the Money. Zijn uitzendbureau leverde ook personeel op de gesloten jeugdzorglocatie Woodbrookers in Friesland, dat vorig jaar vanwege misstanden in het nieuws kwam.
De 39-jarige Laid E. uit Nijkerk werd vorige maand door de rechtbank in Zutphen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee drugslabs: een in het Noord-Hollandse De Kwakel, dat in april 2021 werd opgerold, en een in het Belgische Lendelede, dat in september 2020 werd ontdekt. Volgens de Belgische justitie zou het gaan om het “grootste drugslab ooit in België”.
Uit onderzoek van Follow the Money en Pointer blijkt dat E. tot voor kort mede-eigenaar was van een thuiszorgbedrijf en twee zorguitzendbureaus: Ultracare bv en Ultracare Bemiddeling bv. Ultracare levert personeel aan zorginstellingen in het hele land. Het is op meerdere terreinen actief: van de gehandicaptenzorg en de ggz tot de jeugdzorg. Sinds een paar jaar werken zzp’ers van Ultracare ook op de gesloten jeugdzorglocatie Woodbrookers, waar jongeren met psychische problemen en gedragsproblemen worden behandeld.
Misstanden
Woodbrookers kwam eerder in het nieuws vanwege allerlei misstanden. Zo zou er sprake zijn van seksueel wangedrag en criminele activiteiten door medewerkers. Ook zouden jongeren drugs gebruiken. De Leeuwarder Courant schreef dat sommige medewerkers, veelal ingehuurde zzp’ers, wisten dat jongeren drugs binnensmokkelden. Ze zouden de jongeren daarbij zelfs een handje hebben geholpen.
Ouders trokken meerdere keren aan de bel over de kwaliteit van zorg die de invalkrachten leverden. Zij reageren geschokt nu blijkt dat één van de oprichters van Ultracare betrokken was bij drugslabs in Nederland en België. “Ik zie het leed dat de inzet van deze invalkrachten heeft veroorzaakt. Echt verschrikkelijk,” zegt de vertrouwenspersoon van de ouders, die anoniem willen blijven.
Aangifte
Het afgelopen jaar heeft het Openbaar Ministerie twee onderzoeken gedaan. Het OM Oost-Nederland onderzocht de betrokkenheid van Laid E. bij de drugslabs, het OM Noord-Nederland de meldingen over seksueel wangedrag en criminele activiteiten van het personeel van Woodbrookers. In dat laatste onderzoek concludeerde het Openbaar Ministerie dat er “geen wettig en overtuigend bewijs voor de verdenking was” en werd de zaak geseponeerd.
Toch is in geen van beide onderzoeken het uitzendbureau van Laid E. onderwerp geweest. “Men heeft binnen het OM de link tussen beide zaken gewoon niet gezien”, concludeert Albertjan Tollenaar, hoogleraar lokaal bestuur en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Je zou verwachten dat ze bij het Woodbrookers-onderzoek iedereen die in het dossier naar voren komt, door de systemen halen. Blijkbaar hebben ze dat bij Laid E. niet gedaan en is het uitzendbureau buiten schot gebleven.”
Nieuw onderzoek
Bart Tromp is kinderrechter en docent jeugdrecht en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij besloot eind vorig jaar vanwege de misstanden geen kinderen meer bij Woodbrookers te plaatsen. Tromp pleit voor een nieuw onafhankelijk onderzoek. Zo moet onderzocht worden of Jeugdhulp Friesland voldoende de diploma’s en verklaringen omtrent gedrag van medewerkers heeft gecontroleerd. “De resultaten ervan zouden wat mij betreft openbaar moeten worden gemaakt, juist omdat dit bij eerder onderzoek naar de misstanden bij Woodbrookers niet is gebeurd.”
In een reactie laat Ultracare weten geen enkele band meer te hebben met oprichter Laid E. “Wij distantiëren ons volledig van de kennelijke drugsactiviteiten van onze ex-zakenpartner", meldt directeur Khalid Oumoussa. “We schrokken van het nieuws van zijn aanhouding. We hebben toen meteen afstand van hem genomen.” Volgens Oumoussa zijn er geen uitzendkrachten van Ultracare bij misstanden betrokken geweest.
In de rechtszaal ontkende Laid E. elke betrokkenheid bij de drugslabs. De advocaat van Laid E. wil geen commentaar geven. E. heeft hoger beroep aangetekend.