“Dit is de reden waarom je kraanwater echt moet filteren,” vertelt influencer Coach Chicho op Instagram, terwijl hij een glas kraanwater met bruine drab laat zien. “Anders ga je op de lange termijn je lichaam vervuilen.” Klopt dat? Pointer Checkt van KRO-NCRV zoekt het voor je uit.
Volgens online influencers als Coach Chicho zitten er allerlei giftige stoffen in jouw kraanwater zoals medicijnresten, drugs, hormonen en zware metalen. Om deze stoffen er allemaal uit te filteren, moet je volgens hem een waterfilter aanschaffen. Hij is ervan overtuigd dat een waterfilter je kraanwater weer schoon en zuiver maakt. Is dat zo?
Kraanwater versus gefilterd kraanwater
Wat zit er nou allemaal écht in je kraanwater? En is gefilterd kraanwater echt zoveel beter? In onze tweede aflevering van Pointer Checkt over kraanwater gaan we langs bij Het Waterlaboratorium, een onafhankelijk laboratorium dat dagelijks de drinkwaterkwaliteit van ons kraanwater controleert. Zij testen het kraanwater voor ons op verschillende stoffen zoals medicijnen, drugs, zware metalen en meer. Om de resultaten met elkaar te kunnen vergelijken, wordt ook bronwater en het gefilterde water uit de omgekeerde osmose waterfilter van Coach Chicho getest.
Bekijk de aflevering:
Bacteriegroei in het gefilterde water
Eelco Pieke, werkzaam bij Het Waterlaboratorium, vertelt welke verschillen ze hebben gevonden in de uitkomsten van kraanwater versus het gefilterde kraanwater van Coach Chicho: “We zagen dat het water redelijk ontzout was, we zagen bijna geen natrium, kalium en calcium meer. Maar, water te ver ontzouten is niet goed voor je lichaam. ” Als je water drinkt waar geen mineralen inzitten, dan spoel je de mineralen uit je lijf en dat is niet gezond voor je lichaam, aldus Dr.ir. Roberta Hofman, werkzaam als senior scientist bij het KWR.
Het meest opmerkelijke verschil tussen normaal kraanwater en het gefilterde kraanwater is het aantal bacteriën dat in het water is gevonden. “We zagen in het gefilterde water redelijk veel levende bacteriën en we zagen ook een redelijk hoge activiteit van die bacteriën”, vertelt Pieke.
Het aantal levende cellen wat ze in het water vonden, was 73.200 (cel per ml) in kraanwater, 114.900 (cel per ml) in het bronwater en 342.900 (cel per ml) in het gefilterde water. Hofman schrikt het meest van de uitslag van het koloniegetal, dit is het aantal bacteriekiemen dat zich in of op een product bevindt. Volgens haar moet het koloniegetal heel laag zijn, niet hoger dan 1 (kve per ml). In het geteste kraanwater is 1 (kve per ml) gevonden, in bronwater 4 (kve per ml) en in het geteste gefilterde water 1504 (kve per ml). “Dat is absoluut ongeschikt als drinkwater”, reageert Hofman. “Als dit kraanwater zou zijn, dan werd meteen de drinkwaterlevering stopgezet en kreeg je het advies om het water te koken.” Volgens Pieke hebben ze niet kunnen bepalen welke bacteriën het zijn, maar dat ze er zijn is geen goed teken: “De hoge waarde die wij zien is een indicator dat het water waarschijnlijk biologisch niet meer veilig is.”
PFAS in het kraanwater
In het kraanwater is wel meer PFAS gevonden dan in het bronwater en het gefilterde water. Dat komt met name uit de bron van het geteste kraanwater, uit het IJsselmeer of uit de Rijn. Volgens Pieke is de meest gezonde concentratie PFAS 0. Het RIVM heeft een veilige norm afgesproken van 100 ng per liter. Pieke: “Er zat 25 ng in het geteste kraanwater, dat zit er nog ruim driekwart onder.”
Volgens Hofman valt het beetje PFAS dat je binnenkrijgt via kraanwater heel erg mee als je kijkt naar het PFAS-gehalte dat je binnenkrijgt via voedselverpakkingen: “Je pizzadoos is ook gecoat met PFAS, anders zou het vet in de doos trekken. Zelfs als je buiten rondloopt adem je PFAS in, het zit overal.”
De belofte dat een waterfilter je kraanwater ‘schoner maakt’ klopt dus niet helemaal. Ja, het haalt de PFAS eruit, maar het zorgt ook voor een nieuw probleem: de groei van bacteriën op je filter. Hofman: “Als ik moet kiezen tussen water met een klein beetje PFAS of water met geen PFAS maar veel bacteriën, dan kies ik toch voor kraanwater met een beetje PFAS.”
Nieuwsgierig naar de rest van de uitslagen over kraanwater, bronwater en gefilterd water? Bekijk hier de hele aflevering. Of lees alle uitslagen van Het Waterlaboratorium terug in onze bronnenlijst.