D66-kamerlid Jeanet van der Laan (woordvoerder Volksgezondheid) vindt dat er opnieuw gesproken moet worden over de afspraak in het coalitieakkoord om blurring met alcohol toe te staan. “Ik ga hiermee terug naar mijn coalitiepartners.”
Blurring is het toestaan van mengformules in winkelgebieden. Voorbeelden zijn kledingwinkels die wijn mogen schenken, maar ook restaurants die olijfolie mogen verkopen. In het coalitieakkoord staat dat het kabinet dit soort vermenging van functies wil toestaan. Maar Van der Laan uit nu haar twijfels.
Politiek gevoelig
Blurring is al jaren een politiek gevoelige kwestie, omdat de Alcoholwet ervoor gewijzigd moet worden. Alcohol schenken is volgens die wet voorbehouden aan horecabedrijven met een vergunning. De VVD diende in 2018 een wetsvoorstel in om winkeliers ook op te nemen in de Alcoholwet, omdat alcohol schenken zou bijdragen aan een levendiger winkelgebied en de omzet van winkels kan verhogen.
In diverse gemeenten speelt op dit moment de discussie of er vooruit kan worden gelopen op de plannen van de VVD, nu het ook in het coalitieakkoord staat.
Kosten alcohol 2 tot 4 miljard
Artsen en gezondheidsinstanties zijn echter faliekant tegen. Blurring staat volgens hen haaks op de afspraken uit het Preventieakkoord, waarmee de overheid en tientallen maatschappelijke organisaties juist alcoholgebruik willen terugdringen en jongeren beschermen. Ninette van Hasselt, alcoholexpert van het Trimbos instituut: “Met blurring normaliseren we alcohol verder en dat is schadelijk voor de volksgezondheid: hoe zichtbaarder en beschikbaarder alcohol is, hoe meer er wordt gedronken. De Alcoholwet is er niet voor niks. Alcohol is een bijzonder product.”
Ook het RIVM bevestigt dat wetenschappelijk onderzoek laat zien dat meer aanbod van alcohol leidt tot meer gebruik, en meer gebruik weer leidt tot meer schade. Het RIVM becijferde dat alcohol de samenleving nu jaarlijks zo’n 2 tot 4 miljard euro kost, bijvoorbeeld door ongevallen, ziekte, files en politie- en justitiekosten die er het gevolg van zijn.
Blurring onwenselijk volgens alcoholtafel Preventieakkoord
De risico’s voor de volksgezondheid worden al lang en breed onderkend. Ook in de notulen van de onderhandelingen voor het Nationaal Preventieakkoord (2018) is te lezen dat alle partijen aan de alcoholtafel, zowel verkopers van alcohol als gezondheidsexperts, overeenkwamen dat ze blurring als onwenselijk wilden opnemen in het Preventieakkoord.
Die blurring-paragraaf is echter op het laatste moment onder politieke druk geschrapt uit de tekst van het akkoord, om drie jaar later weer op te duiken in het coalitieakkoord als iets wat de coalitie juist wél wil.
Ook vraagtekens bij CDA en CU
Van der Laan geeft aan inmiddels twijfels te hebben over de coalitie-afspraak om blurring toe te staan: “Ik zet me in voor een gezonde leefstijl en ik vind dat je zo gezond mogelijk moet kunnen opgroeien, dus ik ga dit weer agenderen.”
De twijfels bij D66 kunnen gevolgen hebben voor het wetsvoorstel, waarover nog gestemd moet worden in de Tweede Kamer. CDA en CU, de andere twee coalitiepartners, zetten namelijk al eerder vraagtekens bij blurring. Zij ondersteunden in april een motie van de PvdD waarin werd gevraagd om advies in te winnen over de risico’s op extra alcoholschade.
Meer weten? Kijk onze uitzending van 18 september 2022.
Of lees hieronder verder.